'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi' Projesi

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Türkiye genelinde yürütülen "Aile İçi Şiddetin Önlenmesi" Projesi kapsamında 9'uncusu düzenlenen seminer Samsun'da verildi.

Bir otelin konferans salonunda düzenlenen seminerde, kadına yönelik aile içi şiddetle mücadelede rol oynayan faktörler, şiddetin boyutları, yasal gelişmeler, başvuru mekanizmaları gibi konular ele alındı.
Seminere, Vali Hüseyin Aksoy, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ufuk Ekinci, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hacı Demirezen, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz katıldı.

Şiddetin kim tarafından ve kime yapılırsa yapılsın kabul edilebilir ve izah edilebilir bir tarafının olmadığını söyleyen Vali Aksoy, ''Malasef toplum içerisinde ağırlıklı olarak kadınlarımız başta olmak üzere şiddetin var olduğunu görüyoruz. Bunu önlemek ve ortadan kaldırmak adına bir çok kurum ve kuruluşumuzun bu konuda belirli bir duyarlılığı ortaya koyduğunu da biliyoruz'' dedi.

Konuya ilişkin Samsun'la ilgili bilgi veren Aksoy, şunları katardı:
''Nüfusumuz 1 milyon 261 bin 810, bunun yüzde 50|59'u kadın nüfusu. Samsun'da kadın nüfüsu erkek nüfusundan daha fazla. 20 yaş ve yukarısında olan kadınlarımızın sayısı 446 bin 464. Medeni durumlarına baktığımızda ise 317 bin 596'sı evli. 61 bin 115'i ise hiç evlenmemiş.14 bin 624'ü ise boşanmış. Genel anlamda Samsun'da okuma yazma oranımızı en üst noktaya taşımak için büyük bir gayret içerisindeyiz. Son yıllarda çok önemli çalışmalar gerçekleştirildi.

Okuma yazma bilmeyen kadınlarımızın okur yazar hale gelmesi durumunda çok önemli çalışmalar ortaya koyduk. Şu anda kadınlarımızın okur yazarlığı yüzde 94 civarında. Okuma yazma bilen fakat okul bitirmeyen kadınlarımızın sayısı 65 bin 462, ilkokul mezunu 163 bin 343, ilköğretim mezunu 92 bin 372, ortaokul ve dengi mezunu 16 bin 245, lise dengi mezunu 78 bin 819, yüksekokul ve fakülte mezunu 46 bin 043, yüksek lisans mezunu 2 bin 548, doktora mezunu ise 844."
Yüksekokul ve üniversite noktasında her yıl artan sayıda mezun kadınların olduğunu söyleyen Aksoy, ''Genel olarak baktığımızda 15 yaş ve yukarısında olan kadınlarımızın yüzde 81.10'u en az ilkokul ve üst noktalarda eğitim almış. Kadınlarımızın ekonomik ve sosyal anlamada daha iyi seviyeye gelme noktasında Milli Eğitim Müdürlüğümüzün koordinasyonunda halk eğitim çalışmalarımız hızla devam ediyor. Özellikle okullaşma oranlarımızı üst noktaya taşımak için büyük gayret içerisindeyiz. Kız çocuklarımızın eğitimden mahrum kalmaması adına büyük bir titizlikle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.'' dedi.

İlkokulda okullaşmada Samsun ili olarak Türkiye birincisi olduklarını söyleyen Aksoy, şöyle devam etti:
''Çalışma ve İş Kurumuna müracaat eden 15 bin 314 kadın iş için başvurmuş ve bunların 3 bin 691'i işe yerleştirilmiş. Bir çok noktada Samsun iline genel olarak 2014 haziran ayı olarak baktığımızda sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı aktif çalışanların 251 bin 240 kişi olduğu, bunların da 68 bin 203'ünün kadın olduğunu söyleyebiliriz. Samsun kenti kendi iradesiyle kadın dostu kent olmayı taahhüt eden ve bu alanda çalışma yürüten Tükiye'deki 12 ilden biri. Bu kapsamda 2011 yılından itibaren valiliğimiz bünyesinde il kadın hakları koordinasyon kurulu oluşturularak çalışmalar sürdülmektedir. Samsun'da kadınlarımızın duyarlı hale gelebilmesini sağlama amacıyla 81 ilde alanlarında başarılı olmuş kadınları geçtiğimiz yıl Samsun'a davet ettik ve başarı hikayelerini bizlerle paylaşmalarını istedik. Kadın dostu kentler kapsamında Samsun'da kadının durumunu masaya yatırdık."
''Şiddete Dur De Hayatın Değişsin Projesi''nin kadınların daha duyarlı olması adına önemli projelerin başında geldiğini dile getiren Aksoy, sözlerine şöyle devam etti:
''Özellikle 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu çerçevesinde biz 6 Aralık 2012 tarihinde şiddet önleme merkezini Samsun'da hayata geçirdik. Fakat bu merkezimiz Türkiye'deki merkezlerimize göre biraz daha farklı. Cumhuriyet başsavcılığımızla birlikte buraya müracaat eden insanların başvurularının da burada alınarak gelen insanları farklı noktalarda dolaştırmayıp mağdur etmeden işlemlerini tamamlama gibi bir uygulamayı hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadık. Merkeze bugüne kadar 70 erkek, 3 bin 060 kadın olmak üzere 3 bin 130 başvuru yapıldı. Şiddet uygulayan 2 bin 719 kişinin şidet uyguladığı kişiyle yakınlık derecesine baktığımızda yüzde 48.76'lık kısmın eşler tarafından yapıldığını görüyoruz yüzde 24.23'ü ise arkadaş veya sevgili.''
Şiddet konusunun ve özellikle kadına karşı şiddet konusunun toplumsal duyarlılığın daha iyi bir noktaya gelmesiyle sonlanabilecek bir konu olduğunu söyleyen Aksoy, ''Jandarma Genel Komutanlığımızın bu kapsamda böyle bir projeyi gündeme alması ve çalışma başlatması toplumsal duyarlığa büyük katkı sağlayacaktır. Bu anlamda projede emeği geçen Jandarma Genel Komutanlığımıza katkı veren Avrupa Birliği'ne ve projede görev alan bütün çalışan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Hedef şiddetsiz bir toplum şiddetsiz bir yaşam bunu da gerçekleştirmek bizlerin elinde. Bu alanda daha duyarlı bir birey olarak ve vereceğimiz katkılarla hedeflenen noktaya doğru önemli mesafeleri alabileceğimizi düşünüyorum.''
Vali Aksoy, konuşmasının ardından proje destek afişini imzaladı.
Kaynak: AA