Geleneksel Motiflerle 'Türk Tarzı Mobilya' Oluşturuyorlar

Düzce Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Mobilya ve Dekorasyon Programı Öğretim Üyesi Tuğba Gürleyen, Selçuklu ve Osmanlı dönemi mobilya motiflerini, öğrencileriyle günümüz mobilyalarına uyarlayarak Türklere özgü tarzı yaşatmak için çalışıyor.

Gürleyen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, el emeği olan oyma işinin Türkiye'de gereken ilgiyi görmemesine rağmen bunların yurt dışında oldukça rağbet gördüğünü anlattı.
Günümüzde oyma tarzı mobilyacılığı yapan sektörlerin bulunmadığını dile getiren Gürleyen, "Bunun ülkemizde gereken ilgiyi görmediğini düşünüyorum ama ben yine de vazgeçmeyeceğim. Bu işin arkasındayım. Öğrencilerime elimden geldiği kadar bu işi öğreteceğim. Çünkü bu işi yapan öğrenciler, panel mobilya denilen işleri zaten yapar ama bu işi herkes yapamaz" dedi.

Gürleyen, eğitim programına 60 öğrencinin katıldığını ifade ederek, geleneksel Türk motiflerini günümüz mobilyalarına aktararak bu motifleri yaşatmaya çalışmayı amaçladığını kaydetti.

İngiliz ve İtalyan mobilyaları gibi ülkeye has mobilya tarzlarının olmadığına işaret eden Gürleyen, "Ama çok zengin bir motif altyapımız var. O motifleri kullanarak bize ait bir şeyler elde edebiliriz diye düşünüyorum. Önümüzdeki yıl öğrencilerimle beraber bu konu üzerine bir proje geliştirerek çalışmayı planlıyoruz" diye konuştu.

- "Türk motiflerini yaşatmaya çalışıyoruz"
Gürleyen, oyma işlemine en uyun ağaçların ıhlamur ve ceviz ağacı olduğunu dile getirerek, çalışmalarında genellikle bu ağaçları kullandıklarını anlattı.
Ihlamur ağacını rahat şekil verilmesinden dolayı kullandıklarını, cevizin de sağlamlık açısından ön planda olmasının yanı sıra oyma için de uygun olduğunu belirten Gürleyen, oyma işleminden önce kullanılacak ağacın üzerine hangi tür motif yapılacaksa onun çizimiyle işe başladıklarını söyledi.

Gürleyen, daha sonra uygun oyma bıçaklarını kullanıp işleme başladıklarını dile getirerek, "Eğer sadece çizme işlemi yapıyorsak buna gravür deniyor. Üç milimetre derinliğe indikten sonrası ise derin oymacılık oluyor. Farklı teknikler kullanmakla birlikte bazı oymalar bombeli, bazı oymalar kaşık bıçaklarla yapılmakla birlikte tamamı ağırlı olarak el çalışmasıdır" ifadesini kullandı.
Yüksek lisans tezinde geleneksel Türk motiflerinin günümüz mobilyalarına uyarlanmasını ele aldığını anlatan Gürleyen, öğrencileriyle Osmanlı İmparatorluğu ve Selçukluların kullandığı motifleri kullanarak bunları yaşatmaya çalıştıklarını ifade etti.

Kaynak: AA