Siirt’te 8 Gazeteci Federasyonu Çözüm Sürecine Destek Mesajı Verdi

Siirt’te toplanan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu'na bağlı 8 federasyon, çözüm sürecinin ve demokratikleşmenin devam etmesi gerektiği mesajını verdi.

Siirt’te 8 Gazeteci Federasyonu Çözüm Sürecine Destek Mesajı Verdi

Siirt Üniversitesi Kezer Yerleşkesi Konferans Salonu'nda toplanan konfederasyona bağlı çok sayıda gazeteci, 1. Başkanlık Toplantısı’nı yaptı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Siirt Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Durak, 3 dilin konuşulduğu kadim bir kent olan Siirt’in ancak insanların gönül dili ile konuşup yaşadığı bir kent olduğunu söyledi.

Bölge halkının artık huzur aradığını belirten Durak, “Kan ve gözyaşı ile özdeşleşen yakın coğrafyamız artık huzur arıyor. Siirt’in dününde olan bugünü için uzak olmayan yarınlar için heyecan olan bir süreci yaşıyoruz. Ülkemizin içinde bulunduğu en önemli sorunlardan biri bölgemizde yaşandı. Bölgede yaşanan olaylar ülkemizin tüm potansiyelini yok etti. Ancak çözüm süreciyle birlikte silahlar sustu. Silahların susması, huzur ve güven ortamının yeniden tesis edilmesi umutlarımızı yeşertti. Bu güzel gelişmeye paralel olarak diyaloğumuz arttı. Çünkü silahların patlamadığı yerde düşünceler konuşur, söylemler gelişir, düşüncelerin sağlıklı bir şekilde ifade edilmesi demokratikleşmeyi hızlandırır. Bu amaçla bölge halkı olarak en fazla huzura ihtiyaç duyduğumuzu şu günlerde çözüm sürecini şiddetle destekliyor ve değirmene su taşıyan karınca misali herkesin elini taşın altına koymasını bekliyoruz” dedi.

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz ise, Türkiye'deki 8 federasyondan oluşan Gazeteciler Konfederasyonu 1. Başkanlar Kurulu Toplantısı’nın ülkeye hayırlar getirmesi temennisinde bulundu. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu'nun çözüm sürecine destek vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Tutulmaz, “Siirt'in son yıllarda hızlı bir kalkınma süreci içerisine girdiğini tanık oluyoruz. Bölgedeki huzurun Türkiye'ye duyurulmasında gazetecilere büyük görevler düşmektedir. Tabi bunun en önemli sebebi çevrede ve özellikle de batı illerimizde buranın terör ve benzeri olumsuzluklarla anılmış olmasıdır. Eğer burayı bir barış adası, barış ve huzur toplumu haline getirebilirsek buranın kalkınmasını görebiliriz. Sosyo-ekonomik gelişmesinde büyük bir ivme kazanır. Huzur algısı toplumda yerleşmesi gerekir bunun için öncelikle gazeteciler bu algıyı sağlayabilir” diye konuştu

Siirt’in farklı kültürleri bir araya getiren bir kent olduğunu belirten Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanı Nuri Kolaylı, konfederasyonun 74 meslek örgütü ve 8 federasyondan oluşan çok etkili bir basın örgütü olduğunu belirtti.

İki ay önce kurulan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu'nun ilk başkanlık toplantısının Siirt’te yapıldığına dikkat çeken Kolaylı, aynı zamanda çözüm sürecine destek olacak güçlü mesajlar vermek istediklerini söyledi.

Kolaylı, “Bölgeye önem veriyoruz. Siirt bölgede Arapça, Kürtçe ve Türkçe olmak üzere 3 dilin konuşulduğu zengin kültürü olan bir yerdir. 2 gün sürecek toplantıdan maksadımız basın camiası olarak bölgede huzur ve güven ortamının tesis edilmesi için başlatılan çözüm sürecine destek çıkmaktır. Hatta bölge halkının gözlerinden barışa olan gözlemini görebiliyoruz. Aynı zamanda bu toplantıda gazetecilerin mesleki sorunlarımızı tartışacağız. Mesleğimizde bulunan birçok sorunu burada tartışarak, çözüme nasıl gidebileceğimizi konuşacağız. En büyük sorunlarından biri mesleğimizin kimliğinin olmamasıdır. Bunun önünü açacak yasal düzenlemelerle ilgili mercilere taleplerimizi aktaracağız. Bunun yanı sıra basın özgürlüğü ve Türk Ceza Kanunu ile ilgili maddelerde basının önünde bulunan engellerin kaldırılması için uğraşıyoruz. Anadolu basını ülkemizin gözü kulağı ve sesidir” şeklinde konuştu.

Toplantı, daha sonra 1. Konfederasyon Başkanlık oturumu ile devam etti. Verilen aranın ardından divan heyeti oluşturularak, gazetecilik mesleğinde kimlik sorunu, Türk Ceza Kanunu'nda basın özgürlüğünün önündeki engeller, Ortadoğu coğrafyası başta olmak üzere bölgede yaşanan son gelişmeler ve basının bu olaylara bakışı ile çözüm sürecinin bölgeye kazanımları konuşuldu. AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören ve çok sayıda gazetecinin de katıldığı toplantı, soru cevap ile sona erdi.
Kaynak: İHA