Mhp'den Kristal İş Sendikası'na Ziyaret

Türkiye'nin 407 milyon dolarlık yumurta ihracatının 400 milyon dolarlık bölümünün gerçekleştirildiği Irak'taki gelişmeler sektörü olumsuz etkiledi

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Hasan Konya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yumurta ihraç ettiği ülkelerin başında Irak geldiğini, ürünlerinin yüzde 80'inin bu ülkeye satıldığını söyledi.

Irak'taki çatışma ortamının güvenlik konusunda ciddi sıkıntılar doğurduğunu ifade eden Konya, Kuzey Irak'a rahat giriş yapabildiklerini ancak Musul ve Bağdat tarafına geçişin güvenli olmadığını dile getirdi.
2013 yılında Türkiye'nin 407 milyon dolarlık yumurta ihracatının 400 milyon dolarlık bölümünün Irak'a gerçekleştirildiğini vurgulayan Konya, şunları kaydetti:
"Yumurta yüklü tırlar Irak'a kuzey bölgesinden giriyor. Buradan da Musul, Bağdat tarafına geçiş yapılıyordu. Tırların aktarma yeri Erbil. Bizim tırlarımız Erbil'de Irak tarafına ait tırlara ürünleri aktarıyor. Ancak şu an bu aktarmayı rahat yapamıyoruz. Irak'a her hafta 250 tır yumurta girişi oluyordu, son gelişmelerle bu 125 tıra düştü. Ülkenin kuzeyinde zaman zaman güvenlik noktaları oluşturuluyor. Belli bir zamanda güvenlik hattından tırlar geçmeye çalışıyor. Ancak ülkenin ihtiyacını karşılayacak ürünlerin hepsinin geçişi şu an mümkün değil. Gıda ihracatının durması önümüzdeki günlerde bölge için de bir problem oluşturabilir."

- Sorun devam ederse tavuklar kesilecek

Irak'a ihracat konusunda yaşanın sıkıntının iç piyasaya da yansıyacağını belirten Konya, "Eğer ülkedeki güvenlik sorunu devam eder ve çözülemezse tavuklarımızı kesebiliriz. Kestirdiğimiz zaman ihracat için yapmış olduğumuz üretim fazlası hayvanları yok etmiş olacağız. Öncelikle yaşlı hayvanları keseceğiz. Sonra Türkiye'nin ihtiyacı olan kadar yumurta üretmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

İhracatta yaşanan sorunu Ekonomi Bakanlığına ilettiklerini anlatan Konya, şöyle devam etti:
"Ülkenin güneyine başka hangi yollardan geçiş yapılabilir, alternatif olarak başka hangi yollar kullanılabilir, bu araştırılıyor. Farklı yerlerden de geçiş yapılmaya çalışılıyor. Basra üzerinden güneye geçişler olacak. Ancak bu biraz meşakkatli ve uzun sürecek. Ancak ne kadar uzun sürse de bunu zorlayacağız. Yumurtaları soğuk zincir depolarımızda muhafaza ediyoruz. Tırlarda da aynı sistem mevcut. Bu nedenle yumurtaların bozulması gibi bir durum konusu değil. Türkiye yıllık 17 milyar adеt yumurta üretiyor. Bunun yüzde 25'ini Irak'a gönderiyoruz. İhrаcаt durursa üreticiler çok büyük sıkıntıya düşecek. Yumurtaların elde kalmaması için de hayvanları kesilecek."

Kaynak: AA