Mardin Artuklu Üniversitesinde Mezuniyet Töreni

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Yaşayan Diller Enstitüsü Kürdoloji Bölümü'nde tezsiz yüksek lisans programından 400 öğretmen adayı mezun oldu.

MAÜ Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde açılan Kürdoloji Bölümü Tezsiz Yüksek Lisans Programı'ndan 310'u Kürtçe ve 90'ı Zazaca dilinden mezun olan 400 kişi için Atatürk Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi.

Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, törende yaptığı konuşmada, Yaşayan Diller Enstitüsü'nün alanında birçok ilki gerçekleştirdiğini ve ciddi sayıda mezun verdiğini söyledi.

Enstitüde bugüne kadar yaklaşık 2 bin 200 kişiye eğitim verdiklerini ifade eden Omay, "Kürtçe Öğretmenliği Bölümü öğrencisi yaklaşık bin kişiye, 100'ü aşkın yüksek lisans talebesine, bin 200 civarında dil kursu katılımcısına eğitim vermiş, 40 civarında akademik personele sahip bir akademik birim olarak Yaşayan Diller Enstitüsü bizleri gururlandırmaktadır" dedi.

Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım da Kürtlerin, İslam'dan sonra beraber aynı coğrafyayı paylaştıkları Arapları, Farsları ve Türkleri kardeş olarak kabul ettiğini ve 16. yüzyıla kadar kendi ana dillerini bir tarafa bırakarak eserlerini Arapça, Farsça ve zaman zaman Türkçe yazdıklarını söyledi.

Mezuniyet töreni, dönem birincilerinin yaş kütüğüne plaket çakması, mezunların sahnede toplanması ve keplerini havaya atmasıyla sona erdi.
Törene, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Kültür ve Gençlik Bakanı Kawa Mahmud, Eğitim Bakanı İsmet Halid, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani'nin Müsteşarı Zirek Kemal, Zaho Üniversitesi Rektörü Dr. Lezgin Cemil ve sanatçı Gülistan Perwer de katıldı.

Kaynak: AA