Kayseri, Alabalık Üretiminde De Marka Şehir
Türkiye'de adı ticaretle anılan, sonra belediyecilik hizmetleri, sağlık ve spor tesisleri ile de ön plana çıkan Kayseri, alabalık üretimiyle de 'Marka' şehir olma yolunda hızla ilerliyor.
Kayseri'deki alabalık üretimiyle ilgili bilgiler veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Erkan Alkan, Kayseri'nin alabalık üretiminde yüksek bir kapasiteye sahip olduğunu bildirdi. Alkan, ''Hem Yamula Barajı hem de Pınarbaşı, Yahyalı, Sarız'daki tesislerde alabalık üretimi yapılıyor. 2003 yılında Kayseri'de toplam alabalık üretimi 11 işletmeyle yarım ton iken, 2013 yılında üretim rakamımız 70 işletmeyle 11 bin tona ulaştı. Bununla beraber, yavru alabalık üretimimiz ise 2003 yılında 7 milyon iken, 2013 yılında bu rakam 86 milyona çıkmış durumdadır'' dedi.
Alabalık üretiminde Kayseri'nin Türkiye'de 2'nci konumda, kapasite olarak ise birinci durumda olduğunu kaydeden Alkan, ''2013 yılındaki 11 bin tonluk üretimimizin yaklaşık 8 bin tonu Yamula Barajı'ndan gerçekleşti, geriye kalan 3 bin tonu ise Pınarbaşı, Bahçecik, Yahyalı, Bünyan ve Sarız bölgelerinde üretildi. Geçen sene üretilen 11 bin ton alabalığın 4 bin tonu Pınarbaşı'ndaki Alabalık İşleme Tesisleri'nde direkt olarak işlenerek yurtdışına ihraç edildi. Diğer kalan miktar ise Ankara, İzmir gibi illerimizde bulunan tesislere gönderildi. Bu tesislerde işlenen alabalıklar da ihraç edildi'' diye konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Erkan Alkan, 2003 yılında Bakanlıktan su ürünlerinin üretimini denetlemek için tekne istediklerinde, Bakanlık yetkililerinin, ''Kayseri'de deniz mi var? Ne yapacaksınız tekneyi?'' diye sorduklarını, ancak şu an 3 tekne ile denetimlerini sürdürdüklerini ifade etti.
Alkan, ''2013 yılında 11 bin metre yani 11 kilometre mevzuata uygun olmayan ağ, ekiplerimizce toplanıp imha edildi. Bu arada alabalık tesislerinden alınıp test edilen numunelerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır'' dedi.
Kayseri denilince, ticaret ve belediyecilikte marka şehir olmasının akla geldiğini vurgulayan Alkan, ''Hamd olsun Kayseri, tarım alanında da marka şehir olma yolunda hızla ilerlemektedir. Tarım üretimiyle Türkiye'nin parlayan yıldızı konumundayız. Alabalık üretiminde şehir olarak 36 bin ton üretim kapasitesine sahibiz. Ancak geçtiğimiz yıl ancak 11 bin ton üretim gerçekleştirdik. 2015 yılında AB fonlarını da devreye sokacak projelerle bu kapasitenin yüzde 100'ünü, yüzde 90'ını kullanabilirsek, alabalık üretiminde ciddi söz sahibi olacağız'' ifadelerini kullandı.