Kazan Vadisi'nde İkinci Bahar

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde bulunan ve bölgede uzun yıllar yaşanan terör olayları nedeniyle adı sıkça duyulan Kazan Vadisi'nde ikinci bahar yaşanıyor.

30 yılı aşkın süre devam eden terör olayları nedeniyle uzun yıllar güvenlik gerekçesiyle vatandaşlara kapatılan Kazan Vadisi, 1,5 yıl önce başlatılan çözüm sürecinin ardından bölgede huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla hem tarım ve hayvancılığa hem de piknikçilere açıldı.
Terör olayları nedeniyle sayısız operasyon ve çatışmanın yaşandığı, silah seslerinin eksik olmadığı vadide, şimdilerde kuş ve koyun sesleri ile insanların kahkahaları yankılanıyor.
Özellikle hafta sonları piknikçilerin uğrak yerlerinden biri olan, çiftçilerin de tarım ve hayvancılık faaliyetlerini yürüttüğü Kazan Vadisi'nde insanlar güven içinde vakitlerini geçirmenin mutluluğunu yaşıyor.
Birçok acıya tanıklık etmiş vadiyi silahların susmasının ardından görüntüleyen AA ekibi, kısa süre öncesine kadar çatışmaların yaşandığı Kazan Vadisi'ndeki değişime tanıklık etti.
Vadiye yakın köylerde yaşayan, silahların susmasıyla tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylüler, çözüm sürecinin devam etmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söylüyor.
Eski günlerin bir daha yaşanmaması ve son günlerde yaşanan yol kesme eylemlerinin sona ermesi için dua eden köylüler, sürecin sekteye uğramasından en çok kendilerinin zarar göreceğini ifade ediyor.
Vatandaşlardan Nevzat Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki yıllarda Kazan Vadisi'nde yaşanan olaylar nedeniyle büyük huzursuzluk yaşadıklarını ve köylerindeki çok sayıda kişinin göç ettiğini belirtti.

Silah seslerinin eksik olmadığı ve hemen her gün çatışma haberlerinin geldiği vadinin son yıllarda atılan adımlarla büyük bir sessizliğe büründüğünü anlatan Özkan, silah yerine kuş ve koyun seslerinin geldiği bölgede hayatlarından memnun olduklarını ifade etti.

Özkan, bölgedeki çatışmaların yaşantılarının her anını etkilediğine değinerek, şöyle konuştu:
"Özellikle il dışına çıktığımızda ve Çukurcalı olduğumuzu söylediğimizde hep dışlanıyorduk. Bize 'terörist' diye hitap ediyorlardı. Ancak gerçekten çözüm süreciyle bir renk değişimi yaşandı. Köyümüzden göç edenler döndü. Kendilerine yeni evler inşa ediyorlar. Araziler yeniden ekilmeye başladı.

Şu an herkes çok huzurlu ve çok mutlu. Biz istiyoruz ki, barış kalıcı hale gelsin. İnsanların mutluluğu bozulmasın. Herkes özgür olsun, kardeşçe yaşasın. Dilerim çözüm süreci mutlu sonuçlanır."
Çukurcalı Mehmet Yaşar Ertunç da ilçe halkı olarak yaşanan süreçten memnun olduklarını bildirerek, yaşadıkları topraklarda çok acıların yaşandığını, önceki yıllarda ilçedeki birçok noktaya gitmek için özel izinlerin alınması gerektiğini hatırlattı.
Yaklaşık 30 yıl öncesinde vatandaşların aileleriyle gelip yaz aylarında kaldıkları bölgelerin terör olayları nedeniyle operasyon bölgelerine dönüştüğünü anlatan Ertunç, çözüm sürecinin ardından bu tür sorunların yavaş yavaş çözüldüğünü, operasyonların ve çatışmaların merkezindeki Kazan Vadisi'ne dahi rahatlıkla gelebildiklerini söyledi.

Eski günlerin geri geldiğini kaydeden Ertunç, "Çözüm sürecinin etkisiyle son iki yıldır gözle görülür bir değişim yaşanıyor. İnsanlar daha huzurlu. Güvenlik düzeyi eskisi gibi baskıcı ve sıkıcı değil. Eskiden özel izinle gidilen yerlere şu an çok rahat gidilebiliyor" dedi.

Çözüm sürecinden mutluluk duyduklarını dile getiren Nadir Akdemir de önceki yıllarda yaşanan olayların sadece Türkiye'de değil, dünyanın hiçbir yerinde yaşanmamasını temenni ettiklerini, yaşanan olaylarda çok canların yandığını bildirdi.
Akdemir, sürecin hem Çukurca'ya, hem bölgeye, hem de tüm ülkeye büyük katkı sağladığına işaret ederek, "Tüm Türkiye, gerek asker aileleri gerekse Kürt aileleri sürece duyarlı davranmalı. Süreç çok olumlu sonuçlar verdi. Devamının da gelmesini, tatlı bir sonuca bağlanmasını ve daha güzel şeyler olmasını diliyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA