28. Uluslararası İzmir Festivali Başladı

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfınca (İKSEV) düzenlenen 28. Uluslararası İzmir Festivali, Varşova Senfoni Orkestrası'nın Efes Antik Kenti'nde verdiği açılış konseriyle başladı.

Festival açılış konseri öncesi, antik kentte yer alan Celsus Kütüphanesi'nde kokteyl verildi.

Kokteyl ve konsere, İzmir Vali Yardımcısı Şahin Aslan, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Polonya Kültür ve Ulusal Miras Bakan Yardımcısı Monika Smoleń ile çok sayıda davetli katıldı.

İKSEV Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, yaptığı açılış konuşmasında, festivalin, dünyanın müzik dolması, kültürlerin kültürlerle buluşması, sevgi, dostluk ve barış dolu bir dünya oluşturma çabasının bir ürünü olduğunu ifade etti.

Sarper, "Bu festival, sadece bir konser, sadece bir gösteri değil, adeta kemanın arşeye olan tutkusu, gözümüzü alan ışık hüzmesi, dostluğun alkış tutan elleri, yüreklerden seslenen şairlerin fısıltılarıdır" dedi.


-Türkiye-Polonya arasındaki 600 yıllık dostluk
Festivalin açılış konserinde, Türkiye ile Polonya arasında diplomatik ilişki kurulmasının 600| yılı kutlamaları çerçevesinde Varşova Senfoni Orkestrası sahne aldı.
Adam Mickiewicz Enstitüsüne bağlı dijital bir platform olan "culture.pl" işbirliğiyle Efes Antik Tiyatro'da verilen konserde, orkestrayı besteci Krzysztof Penderecki yönetti. Piyanist Hüseyin Sermet'in solist olarak katıldığı konserde, Ludwig van Beethoven'in Prometheus Uvertürü ve 5. Piyano Konçertosu ile orkestrayı yöneten Polonyalı besteci Penderecki'nin 2 numaralı senfonisi seslendirildi.
Kaynak: AA