Eğitimini Tamamlamak İçin Kömür Tünelinde Çalışıyordu

Şırnak'taki kaçak kömür tünelinde meydana gelen göçükte hayatını kaybeden iki kardeşten Ahmet Baysal'ın eğitim masraflarını karşılamak için kömür tünelinde çalıştığı, abisi Ali Baysal'ın ise babalarının ölümünden sonra kardeşlerine babalık yaptığı, 6 çocuğunun yanı sıra 6 kardeşinin de geçimini sağladığı belirtildi.

Merkez Toptepe köyü kırsalında kaçak olarak açık sistemle işletilen kömür tünelinde önceki gün meydana gelen göçükte hayatını kaybeden Ali ve Ahmet Baysal kardeşler Şırnak Asri Mezarlıkta gözyaşları arasında yan yana toprağa verildi.

Yakınları, Ahmet Baysal'ın (21) Ardahan Üniversitesi Muhasebe Bölümü son sınıf öğrencisi olduğu, eğitim masraflarını karşılayabilmek için kömür tünelinde çalıştığını söyledi.

Bu yıl mezun olup, diplomasını almasını bekledikleri Baysal'ın ölüm haberini aldıklarını ifade eden yakınları, babasının doğmadan önce hayatını kaybetmesi nedeniyle evin geçimini üstlenen abisine destek olmak için kömür tünelinde çalışmaya başladığını anlattı.
- "Bir gün ben de bu şekilde şehit olacağım"
Abi Ali Baysal'ın da (39) 27 yıl önce kaybettikleri babasının boşluğunu doldurmak için kömür tünelinde çalışarak 6 kardeşine babalık yaptığı belirtildi.
Bu nedenle evde herkesin ona Kürtçe, "büyük baba" diye hitap ettiğini anlatan yakınları, "Baysal, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasına ilişkin haberleri televizyonda izlerken çok etkilenmiş ve eşine, 'Hanım bir gün ben de bu şekilde şehit olacağım. Bizim ocakta da metan gazı etkili oluyor" dediğini ifade ettiler.
4 kız 6 çocuk babası Baysal'ın hem çocuklarının hem de 6 kardeşinin geçimini sağladığı öğrenildi.
Öte yandan kömür tünelindeki göçükte hayatını kaybeden 2'si kardeş 3 işçi için Şırnak Darusselam Camisinin avlusunda taziye kuruldu.
- "Soma'daki işçiler gibi sivil şehit sayılmaları için çalışma yapılsın"
Olayda iki kardeşini kaybeden Osman Baysal, kardeşlerinin kömür tünelinde çalışarak geçimlerini sağladıklarını söyledi.

Yörede yıllardır bu işi yaptıklarını ifade eden Baysal, "Ali'nin 6 çocuğu vardı. Ahmet de üniversitede okuyordu. Geçimimizi sağlamak için bu işi yapıyoruz. Çaresizlikten oldu bu iş. Kimse müdahale etmedi. Getirilen maske de yırtıktı. Kendi imkanlarımızla cenazeleri çıkardık" diye konuştu.

Göçükte hayatını kaybeden işçi Muharrem Uçar'ın kardeşi Uçar da cenazelerin toprak altında 7 saat yardım beklediğini ileri sürdü.
Uçar, cenazeleri vatandaşların ve işçilerin desteğiyle çıkardıklarını anlatarak, şöyle konuştu:
"Soma'daki işçilerin sivil şehit sayılması konuşuluyor. Devletten isteğimiz bu kardeşlerimizin de Soma'daki işçiler gibi sivil şehit sayılmaları için çalışma yapılsın. Onlar da bizim şehidimiz. Bunlarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Abimin 2 çocuğu var ve kirada oturuyordu. Burada iş imkanı yok. O da ihtiyacı olmasa bu işte çalışmazdı. Ya bu ölüm kuyularına ineceğiz ya da batıya göç edeceğiz."
Kaynak: AA