Londra'da Nijerya Güvenlik Toplantısı

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Nijerya'nın Boko Haram örgütüyle mücadelesine yardımcı olmak için İngiltere'nin bu ülkeye savunma ve gelişim alanlarında destek vereceğini söyledi.

William Hague, İngiltere'nin başkenti Londra'daki "Çatışma Bölgelerinde Cinsel Şiddeti Önleme Zirvesi" çerçevesinde bugün başkanlığını yaptığı Nijerya Güvenlik Toplantısının sonrasında basına açıklamalarda bulundu.
Nijerya Dışişleri Bakanı Aminu Bashir Wali ile Benin, Çad, Kamerunlu yetkililerin yanı sıra AB, ABD, Fransa, Kanada'dan da delegelerin katıldığı toplantıda, bu ülkenin Boko Haram'la mücadele etmesi kapsamında kapasitesini güçlendirmesi için Nijerya'yla iş birliğini artıracaklarını belirten Hague, "İngiltere, Nijerya Askeri Kuvvetleri'ne verdiği taktiksel desteğini ve eğitimini artıracak" dedi.

Hague, "Toplantıda, Nijerya'da terörizm belasının son bulması ve kaçırılan öğrencilerin güvenli bir şekilde geri getirilmesi kapsamında Boko Haram'ı bozguna uğratma için güçlü kararlılığımızı teyit ettik. İngiltere olarak kaçırılan öğrencilerin bulunması çalışmaları için daha önce casus uçağı göndermiştik. Bu, devam ediyor. Kaçırılan öğrencilerin menfaati için teknik süreçle ilgili konuşmayacağım ancak çok uluslu destek gören sıkı çalışma devam ediyor" ifadesini kullandı
Hague, Nijerya, Çad, Benin, Nijer ve Kamerun'un toplantıda, "Bölgesel İstihbarat Kaynaşım Birimi"ni faaliyete geçirmeye karar verdiklerini, bu kapsamda ülkelerin, sahip oldukları istihbarat bilgilerini bir araya getirip, Boko Haram'ın etrafındaki ağı sıkılaştıracağını, İngiltere'nin yanı sıra ABD ve Fransa'nın da operasyona gerekli teknik desteği sağlayacağı söyledi.

Bölge ülkelerinin bugünden itibaren sınırlarında Çok Uluslu Ortak Görev Gücü devriyeleri yerleştirme kararı aldığını da belirten hague, "Tekrardan silahlanma, gruplanma gibi şeyler için Nijerya'daki teröristlerin sınırlar arasındaki boşluklardan bu şekilde faydalandığını biliyoruz. Bu görev gücü teröristlerin kaçış yolu olan sınırların kapatıldığından emin olacak. Bu adımlar Nijerya'yı terör tehditi altında yaşayan normal insanlar için güvenli yapmak açısından önemli" değerlendirmesinde bulundu.
İngiltere geçen ay Nijerya'da kaçırılan kız öğrencilerin bulunmasına yardımcı olmak için bu ülkeye Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait bir casus uçağı göndermişti. Bölgede İngiliz askerlerinin ve istihbaratının halihazırda Nijerya ordusuyla ve Amerikalı yetkililerle öğrencileri bulmak için çalıştığı biliniyor.
Nijerya'nın Borno eyaletindeki Chibok kasabasında devlete ait bir okula 14 Nisan gecesi baskın düzenleyen Boko Haram üyeleri, çok sayıda kız öğrenciyi kaçırmıştı. Öğrencilerin bir bölümünün komşu ülkeler Nijer, Çad ve Kamerun'a götürüldüğü ileri sürülmüştü.
Nijerya'da dine dayalı yönetim isteyen Boko Haram örgütü kanlı saldırılarıyla biliniyor.
Kaynak: AA