Kütüphan-e Türkiye Projesi Eğitim Uygulamaları Aydın’da Başladı

Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülmekte olan Kütüphan-e Türkiye Projesi kapsamında pilot kütüphane olarak seçilen Aydın İl Halk Kütüphanesi’nde Bilgi İletişimi Teknolojileri konularında eğitimler başladı.

Kütüphan-e Türkiye Projesi Eğitim Uygulamaları Aydın’da Başladı

Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın Küresel Kütüphaneler Girişimi tarafından desteklediği “Kütüphan-e Türkiye” adlı proje ile Türkiye’deki halk kütüphanelerinde, vatandaşların gereksinim duydukları BİT imkanlarını engelsiz bir biçimde hizmete sunarak ve en üst düzeyde yararlanabilecekleri bir çekim merkezi haline dönüştürülmesi noktasında Aydın’da eğitimler başladı.

Eğitimleri yerinde incelemek üzere Aydın İl Halk Kütüphanesi’ne ziyaret gerçekleştiren Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, kursiyerlerle sohbet ederek kurs gören vatandaşlara yapılan uygulamadan memnun olup olmadıkları konusunda bilgi aldı.

Başta toplumun dezavantajlı kesimleri olmak üzere, toplumun tamamının zengin internet bilgi ve iletişim kaynaklarından yararlanabilmesi için bu eğitimleri verdiklerini ifade eden Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, vatandaşların e-devlet uygulamalarına katılmaları ile toplumun hayat standardında gelişme sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Proje kapsamında yer alan halk kütüphanelerinin e-devlete açılan birer “kapı” olacağının vurgulayan Aktakka, “Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) imkanlarına ve okur-yazarlığına sahip olmayan vatandaşlara halk kütüphaneleri aracılığıyla uzaktan ve yerinde ücretsiz BİT eğitimlerinin verilmesi, kütüphane çalışanlarının birer BİT eğiticisi haline getirilmesi ve bu çabaların sürdürülmesi konusunda proje savunucusu olarak yetiştirilmesi projenin temel hedeflerindendir” dedi.

“GÜNÜMÜZDE BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ İHTİYAÇ HALİNE GELDİ”
İmkanları olmayan vatandaşları bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda bilgi sahibi yapmak olduğunun altını çizen Aktakka, “İl halk kütüphanelerinin görevi ildeki kültür ortamına hazırlık yapmak, destek vermek, mekan hazırlamak ve halkın eğitilmesi ile ilgili de çalışmalar yapmaktır. Kütüphanelerimiz bilindiği gibi kitapların eserlerin muhafaza edildiği ve halkın hizmetine sunulduğu yerlerdir. Halkın bu ortamlarda araştırma yapması, okuması, bilgi edinmesi sağlanır. Bu vesileyle gelişen teknolojik gelişmeler zaman içerinde halkın diğer ihtiyaçlarını da gündeme getirmeye başlatmıştır. Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojisi halk tarafından öğrenilmesi ve kullanılması bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bugün Aydın İl halk Kütüphanesi’nde her kesimden kişinin bilgi ve iletişim teknolojisi ile eğitilmesi noktasında bir kurs verilmektedir. Bu kursun amacı birtakım imkanları olmayan kişilerin de bu kurstan faydalanarak bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanmalarını sağlamaktır. Buna benzer çalışmalarımız bundan sonra da devam edecektir. Bu kurslar 28 aylık bu proje süresince periyodik olarak devam edecektir. Bu bakımdan kütüphanemiz yeterli bir ortama ve donanıma sahiptir. Kütüphaneler sadece kitapların muhafaza edildiği ve yararlanıldığı yer değil bunun yanı sıra birçok konuda insanların vakitlerini geçirebileceği ve eğitim alabileceği yerlerdir. Biz kütüphanelerimi de bu doğrultu da dizayn ediyoruz, bunları hedefliyoruz. Yani insanlar birtakım eğitim ihtiyaçlarını da bu ortamdan alabilmektedirler. Bu bilgi ve iletişim teknolojileri kursu da bu amaca yöneliktir” diye konuştu.

Öte yandan proje kapsamında kursiyerlere Bilgisayar Teknolojileri Uygulamalarına Giriş, Microsoft Office Uygulamaları, Elektronik Posta, E Devlet, Özgeçmiş hazırlama ve uygulamaları, Kütüphane Otomasyon Taraması Yapabilme konularında eğitimler verilmeye başlandı.
Kaynak: İHA