İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası

Rize Halk Sağlığı Müdürü Faik Özşahin, iyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grubunu doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocukların oluşturduğunu bildirdi.

Özşahin, İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatrın, iyot yetersizliğinin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece bir kaçı olduğunu belirtti.

Önemli halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıklarının ve bu hastalıkların yol açtığı sağlık problemlerinin önlenmesi amacı ile Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bir çok ülkenin özel program başlattığını ifade eden Özşahin, şunları kaydetti:
"Sağlık Bakanlığımız 1994 yılında UNICEF ile işbirliğinde İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı başlatmıştır. Güvenli, ucuz ve etkili bir yol olan iyotlu tuz kullanımı çok uzun bir süredir dünyada bilinen ve yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grubunu doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklar oluşturuyor. İyot yetersizliği hastalıkları ülkemiz için önemli halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir."
Kaynak: AA