Ttnet Dünyaya Oyunla Açılacak

TTNET Genel Müdürü Abdullah Orkun Kaya, yerli oyunların geliştirilmesine yoğun destek verdiklerini, oyun platformu Playstore'a yüklenen yerli oyunlar için komisyon ya da ek maliyet yüklememe kararı aldıklarını söyledi.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'ndeki IEEE Öğrenci Kolu tarafından organize edilen ve TTNET'in sponsor olduğu dijital oyun geliştirme maratonu "TTNET IEEE BuildUp Yarışması kapsamında bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda TTNET'in dijital oyun platformuna yönelik yeniliklerini paylaşan Kaya, faaliyet alanlarını internet erişimiyle sınırlı görmediklerini, dijital ekosistemin gelişmesine yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını, Sabancı Üniversitesi'nde tamamladıkları NASA Space Apps Challenge, uluslararası uzay uygulamaları yarışmasının ardından bugün İYTE'de dijital oyunların geliştirilmesine yönelik bir yarışmaya da destek olduklarını ifade etti.

Ülke genelinden 100'e yakın öğrencinin takımlar halinde, verilen bir tema çerçevesinde, 48 saat içinde dijital oyun geliştirmeye çalışacağını dile getiren Kaya, çıkan oyunların atmosfer, kurgu ve oynanabilirlik gibi kriterler çerçevesinde değerlendirileceğini ve bunların bir kısmının gelecek vadede ticarileştiğine tanık olacaklarını bildirdi.
Dünyada 1 milyarın üzerinde insanın dijital oyun oynadığını, pazarın 75 milyar doları geçtiğini, Türkiye'de de pazar büyüklüğünün 300-350 milyon dolar olduğunun tahmin edildiğini anlatan Kaya, bunun gelecek 5 yılda üçe katlanıp 1 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini anlattı.
TTNET'in dijital oyun platformu Playstore'un pazarın en büyük oyuncusu olduğunu, oyunseverlere uygun ödeme koşullarıyla dünya ile eş zamanlı oyunları sunduğunu ifade eden Kaya, binin üzerinde oyunun bulunduğu platformda yerli oyunların sayısını artırmak üzere adımlar attıklarına değindi.
Kaya, "Yerli oyun geliştiricileri oyunlarını Playstore platformuna sattıkları zaman herhangi bir ek maliyet yeya komisyon yansıtılmayacak, gelirin tamamı arkadaşlarımıza gidecek. Yerli oyun geliştiricilerine 'dükkan sizin' diyoruz. Onlara tanıtım desteği de vereceğiz. Bu yolla platformumuzdaki bin oyuna, yerli yapımcıların ürettiği bin oyunu da ekeyerek 2 bine çıkarmak istiyoruz.
Sadece Türkiye pazarını düşünmüyoruz. Küreselleşme yolunda ilk adımımız Playstore ile oyun alanında olacak. Bu sene içinde İngilizce ve Arapça versiyonuyla platformu tüm dünyaya açmış olacağız. Özellikle yakın coğrafyada çok etkili olacağımızı düşünüyoruz. Yerli oyun geliştiricilerimizin ürettiği oyunları, Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya ve Avrupa'daki oyun severlerle buluşturmuş olacağız."
Mobil oyun pazarında yer almayı düşünmediklerini, Playstore platformunda oyun oynanması yönünde de değişiklikler yaptıklarını, oyunlardan elde ettikleri ikiye katlama hedeflerinin bulunduğunu söyledi.

Kaya, Türkiye'de oyunların yüzde 80 oranında erkekler tarafından alındığını ve genelde futbolla ilgi oyunların tercih edildiğini de kaydetti.

Türk Telekom'daki organizasyon değişikliğiyle ilgili bir soru üzerine ise Kaya, bunun bir bayrak değişimi olduğunu ve bu değişimin yatırımcılar ve aboneleri daha mutlu etmek üzere yapıldığını vurguladı.
İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden ise Türkiye'nin üniversitelere bu tür konularda destek vermeye başladı, orta gelir tuzağından kurtulmak için ileri teknolojik ürünler üretilmesinin zorunlu olduğunu, bilişimin de bunlardan birisi olduğunu söyledi.


Kaynak: AA