Ak Parti Ankara İl Başkanı Alparslan’ın Vakıflar Haftası Mesajı

AK Parti Ankara İl Başkanı Murat Alparslan, Vakıflar Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımladı.


Alparslan, mesajında insanı insan yapan en önemli değerin sevgi olduğunu, sevginin ise yardımlaşma, dayanışma, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını kuvvetlendirdiğini vurgulayarak, “Yaratanı sevmek, yaratandan ötürü yaratılanı sevmek, insanı merkez alan bir sevgi yumağı oluşturmak. İşte bu güzellikler özellikle bizim milletimizin değerleridir” dedi.

Alparslan, “Vakıf, yaratandan ötürü yaratılanlara merhamet, şefkat ve sevginin müesseseleşmiş şeklidir. Ecdadımız, hadis-i şerifte buyrulan ‘İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır’ beyanını kendilerine düstur edinerek, vakıf yoluyla sayısız muazzam ve kalıcı eserler vücuda getirmişlerdir. Osmanlı'da kurulan vakıfların hizmet ve faaliyetleri, zengin bir muhtevaya sahipti. Cami, mescit, muallimhane, medrese, darulhuffaz, darulhadis, kervansaray, daruşşifa hizmetlerinin yanında su yolları, su kemerleri, çeşme ve sebiller, yollar, kaldırımlar, aşevleri, çocuk emzirme ve büyütme yuvalarından; bedesten, iskele, deniz feneri, ok ve güreş meydanları, esir ve köle azat etmek, fakirlere yakacak temin etmek, kış aylarında kuşların beslenmesi, göç edememiş olan hasta ve garip leyleklerin bakımı ve tedavisi gibi uzayıp giden daha pek çok maksatla muhtelif vakıflar tesis edilmiştir. Bunlara ilaveten Mekke ve Medine’ye ait olmak üzere binlerce vakıf kurulmuştur. Burada riyayı engellemek için yardım edenle edilen birbirini tanımıyordu. Devletin en zor şartlarında bile vakıf müessesesi işletilmiştir. Vakıf malında hassasiyet ve onun muhafazası çok mühimdir” ifadelerini kullandı

Alparslan’ı mesajı şöyle devam ediyor:
“Ecdadımız, kadınıyla, erkeğiyle gittikleri yere zulüm değil, bugün hâlâ ayakta duran eserleri götürmüşler ve hayırla yad edilmektedirler. Vakıflar, ticareti, ekonomiyi, çeşitli sanat dallarını ve bilimsel çalışmaları da daima canlandırmıştır. Genel Başkanımız ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da belirttiği gibi ‘Biz, bizi biz yapan, bizi var eden o ruh kökünden yola çıkıyor, geçmişten aldığımız ilhamla geleceğimiz için bir ufuk çizmenin mücadelesini veriyoruz. Büyük düşünenler, işte bugünlere ulaşan, yüzlerce yıldır, asırlardır ayakta duran bu eserlerin oluşmasını sağladı. Onlar bizi var ettiler, inşallah biz de yarınların var olmasına vesile oluşturacak tohumları atıyoruz. Bizler de büyük düşünüyoruz. Geleceğe eserler bırakmak için emek sarf ediyoruz.’ Türkiye'de 1996-2002 yılları arasında sadece 46 tarihi eserin onarımı yapılmışken, hükümetimiz döneminde 5 bine yakın eserin restorasyonu tamamlanmıştır. Sadece Türkiye ile kalmayıp, Anadolu ve Trakya'da değil, dünya üzerinde medeniyetlerimize, kültürlerimize ait eser, miras varsa hükümetimiz oraya ulaşıp, gün yüzüne çıkarıyor. Dolayısıyla büyük medeniyet birikimimizin en güzel tezahürlerinden biri olan milletimizin şefkat, yardımseverlik, birlik ve beraberlik duygularını yansıtan tarihi, kültürel değerlerimizin yaşatılmasında, dayanışma ruhunun güçlendirilmesinde büyük payı bulunan vakıflarımız, toplumda huzur, güven, barış ve sevgi ortamını pekiştiren, zenginlik ve refahın paylaşılmasına imkan veren müesseselerdir. Her yıl Mayıs ayının 2. haftası kutlanan Vakıflar Haftası’nı kutluyor, köklerimizden gelen bu güzel geleneğin yaşatılmasına ve nesilden nesle vakıf medeniyetinin aktarılmasına vesile olmasını temenni ediyor, bu sorumluluğu taşıyan vakıf çalışmalarımıza başarılar diliyorum.”
Kaynak: İHA