6 Mayıs Dünya Astım Günü

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Alerji İmmünoloji Uzmanı Dr. Arzu Didem Yalçın, 6 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, astımın hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar (krizler) halinde meydana gelen bir hastalık olduğunu hatırlattı.


Dr. Arzu Didem Yalçın açıklamasında, “Hava yollarında mikrobik olmayan bir iltihap vardır. Bu nedenle hava yolu duvarı şiş ve ödemlidir. Bu durum akciğerlerin uyaranlara aşırı duyarlı olmasına neden olur. Toz, duman, koku allerjenler gibi çok çeşitli uyaranlar ile temas sonrası öksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı hissi gibi yakınmalar ortaya çıkar. Astım krizinde hava yollarını saran kaslar kasılır, ödem ve şişlik artar, ilerleyen iltihapla birlikte hava yolu duvarı kalınlaşır. Hava yollarındaki salgı bezlerinden kıvamlı bir müküs (ifrazat-balgam) salınır. Tüm bunlar hava yollarını önemli ölçüde daraltır ve havanın akciğerlere girip çıkması engellenir. Bu durum; artan öksürük, nefes darlığı, hırıltı, hışıltı ile kendini göstermektedir” ifadelerine yer verdi.

Bazı risk faktörlerine sahip olunmasının kişide astım görülme olasılığını arttırdığını belirten
Dr. Arzu Didem Yalçın şunları kaydetti:
”Bu faktörler, kişisel ve çevresel olabilirler. Çevremizde bulunan ve sık karşılaştığımız bazı etkenler, genetik olarak yatkın olan kişilerde astımın ortaya çıkmasında ve hastalığın ağırlığı üzerinde önemli rol oynamaktadır. Tüm hastaları etkileyen ortak faktörler olduğu gibi her hastayı ayrı ayrı etkileyen kişiye özgü faktörler de söz konusudur. Kış mevsiminde genelde tüm astımlıların yakınmaları artarken baharda sadece polen alerjisi olanlar etkilenir. Astımlı kişilerde solunum yolu enfeksiyonlarının astım ataklarını tetiklediği bilinmektedir. Astımlı bireylerde basit bir grip, nefes darlığına yol açabilmektedir. Bu yüzden hastalara muayene sırasında astım kontrol düzeyini belirleyen anket, solunum fonksiyon testleri gibi yöntemler uygulanmaktadır. Anketlerde gündüz belirtileri, aktivite kısıtlanması, gece belirtileri/uyanma, rahatlatıcı ilaç kullanım sıklığı, atak sıklığı sorgulanmaktadır. Ek olarak; her kontrolde hastalar, mutlaka tetikleyici faktörlere maruziyeti, ilaçları doğru kullanıp kullanmadıkları ve astım belirtilerini arttıran ek hastalıklar açısından da sorgulanmalıdır.”
Kaynak: İHA