Gaziantep'te Alternatif Enerji Çalışmaları

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, fıstık kabuğunun içindeki enerjiyi gücünü ekolojik kentte kulanılmasına dönük alt yapı çalışması yaptıklarını bildirdi.

Şahin, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin "ilk ve tek" ekolojik binasında Antepfıstığı kabuğundan enerji üretileceğini, hava, su ve toprağın azami kullanılacağı "pasif ev" diye adlandırılan binada, güneşten, kirli sudan, yağmur suyundan yararlanılacağını kaydetti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, projeyle hem uluslararası toplumda, hem de ulusal alanda, önemli bir şehir olduklarını kaydetti.

Bu binanın sadece örnek bir bina olduğunu ve eğitim amaçlı kullanacaklarını dile getiren Başkan Şahin, pasif ev binalarının sayılarını çoğaltacaklarını ve bu yönde Ekolojik Kent Projesi çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
Binanın tavanından tabanına, duvarlarından yalıtım sistemlerine kadar, bilim adamları, üniversiteler ve Kalkınma Bakanlığı ile ortak çalışılarak bu duruma getirildiğini belirten Şahin, binada havanın, suyun ve toprağın iyi kullanılması durumunda bedavaya geldiğini kaydetti.

Büyükşehirler için biyo kütle ve biyogazın çok önemli bir konumda olduğunu ifade eden Şahin, şunları belirtti:
"Biz fıstık kentiyiz. Fıstık kabuğunun öz kütlesi ve enerjiyi tutma gücü çok yüksek. Kalkınma Bakanlığı, üniversiteler ve Fransız bilim adamları ile bir proje ürettik. Bu konu üzerindeki çalışmalarımız devam ediyor. Fıstık kabuğunu daha fazla kullandığımız zaman biyo kütleden daha fazla nasıl istifade edeceğiz, onun yalıtım gücünden ve enerjisinden daha fazla nasıl istifade edeceğiz, bu işin bilimsel ve akademik boyutları ile çalışıyoruz. Son baharda bir fıstık festivalimiz olacak. Bu festivalde fıstık kabuğunun içindeki enerjiyi gücünü ekolojik kentte nasıl kullanırız diye bir alt yapı çalışması da yapıyoruz."
- Aile bütçesine katkı
Şahin, dünyada enerjisini yönetemeyen, üretemeyen, kullanamayan bir ülkenin kalkınmasının ve hedefine ulaşmasının mümkün olmadığını belirtti.

Enerjinin en fazla ev ve ailelerde kullanıldığını kaydeden Şahin, "şunları kaydetti:
"Biz toprağın kışın sıcak gücünü, yazın ise soğuk gücünü mekanizmaya dönüştürdük. Açtığımız iki kuyu ile hem suyun gücünü kullanmış olduk, hem de mekanik sistemi oluşturarak toprağın yalıtım gücünü kullandık. Bugün ailelerde en önemli gider elektrik ve su faturaları. Aileler bunların kullanımını azamiye indirdikleri zaman aile bütçesine önemli katkı sağlayacaklar. Dolayısıyla bu sistemle ailelerin bütçesinden çok büyük paralar çıkmamış olacak."



Kaynak: AA