1 Mayıs'ta Gözaltına Alınanlardan 5'i Serbest Bırakıldı

1 Mayıs’ta çıkan olaylarda gözaltına alınan 167 kişiden 5’i serbest bırakıldı.


1 Mayıs’ta çıkan olaylarla ilgili gözaltına alınan 167 kişiden 5’i serbest bırakıldı. Serbest bırakılanlardan Baran Katar ve Mustafa Kaya’yı adliye önünde bekleyen kalabalık sevinç çığlıkları ve sloganlar atarak karşıladı. Karşılamanın ardından CHP İstanbul Milletvekilleri Mahmut Tanal ve Süleyman Çelebi serbest bırakılanlar kişilere ilişkin açıklaması yaptı. Mahmut Tanal, “Ek gözaltı sürelerinin zamanları geçtiği halde gözaltındaki arkadaşlarımız, hukuken rehin tutuldu. Yani bir kişinin gözaltına alınabilmesi için mutlak suretle yasanın aramış olduğu yasa dediğimiz pozitif hukuk, Ceza Muhakeme Kanunu’nun 91 anayasanın 19. maddesi uyarınca mahkeme kararı ve cumhuriyet savcılığının yazılı kararı olmaksızın gözaltında tutulması bir rehindir, hukuka aykırıdır ve insan haklarına aykırıdır. Netice itibariyle süreci hep birlikte izliyoruz. Bu içeride arkadaşlarımızın ifadeleri alınıyor. Bugün hepsi bitecek ama dosya durumlarına göre savcılar ona göre değerlendirecekler” dedi.

Süleyman Çelebi ise, “Çağdaş hukukçu arkadaşlarımız, milletvekillerimiz burada mücadele veriyorlar. Ciddi bir hukuk skandalına karşı bir hukuksuzluğa karşı bir mücadele veriliyor. Şunu bende ifade etmek istiyorum. Burada tam bir paralel yapı var. İki tane paralel savcıyı gördüm. Şablon yazılarla, virgülü ve noktası değiştirilmeden aynı gerekçelerle süre uzatımını nasıl yaptıklarını, dün bir kez daha tanık oldum. Paralel savcıların burada olduğunu bir kez daha net olarak anladık” ifadelerini kullandı.

Çelebi, “Bu arkadaşlarımız en demokratik haklarını kullandılar. Şimdi dava açması gereken arkadaşlarımız esas bu sürecin mağdurları olan şuana kadar tutulan arkadaşlarımızdır. Esas daha bu zulmü yapanlara karşı açılacaktır. O davada büyük bir dava olacaktır. Bunu hep beraber göreceğiz ve izleyeceğiz. Bir tek ricam şudur; burada biraz sağduyulu, soğukkanlı olmanızdır” diye konuştu.

Açıklamanın ardından bazı gruplar adliye önüne pankart ve dövizler açarak sloganlar attı. Adliye önündeki bekleyiş sürüyor.
Kaynak: İHA