Türkiye'nin İlk 'Nakillileri' Organ Bağışının Önemini Anlattı

Türkiye'de ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar ile 35 yıl önce ilk böbrek nakli yapılan 3 kişiden biri olan Mehmet Şahan, Fethiye'de vatandaşlara organ bağışının önemini anlattı.

Akdeniz Böbrek Hastaları ve Organ Nakli Sosyal Yardımlaşma Derneği (AKBÖHONDER) tarafından Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Türkiye'de ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar, dördüncü yüz nakli yapılan Turan Çolak ile 35 yıl önce ilk böbrek nakli yapılan 3 kişiden birisi olan Mehmet Şahan, vatandaşlarla sohbet edip onların sorularını yanıtladı.
Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Organ Nakli Merkezi Koordinatörü Onur Yılmaz'da "Organ nakli ve bağışı" konulu sunum yaptı.
AKBÖHONDER Başkanı Mehmet Şahan, burada yaptığı konuşmada, 35 yıl önce böbrek rahatsızlığı nedeniyle makineye bağlandığını anlattı.
O dönemde herkesin kendisi için "Ölür" dediğini ifade eden Şahan, köyde çobanlık yapan dayısının böbreğini bağışlamasıyla hayata tutunduğunu belirtti.

- "Böbrek hastaları diyalize mahkum olmasın"
Şahan, böbrek naklinden sonra sağlığına kavuştuğunu ve çocukları olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Çocuklarımın hepsi devlet memuru oldu. Ben de 25 yıl devlet memurluğu yaptım. 20 yıldır da derneğin başkanlığını yapıyorum. Dayımın bir böbreğine bir aileyi büyüttük, hala da yaşıyoruz. Bana 'Sen yaşamazsın' diyenlerin hepsi öldü, ben hala yaşıyorum."
Böbrek hastalarının diyalize mahkum olmamalarını isteyen Şahan, nakil olma şansı olanların mutlaka nakli denemesi gerektiğini vurguladı.
Şahan, organ nakli bilincinin toplumun tüm kesimine yerleşmesinde herkesin üzerine önemli görevler düştüğünü kaydederek, Türkiye'de 75 bin böbrek hastası olduğunu, bu nedenle çalışıp seslerini ülkeye duyurmaları gerektiğini ifade etti.

Bu tür etkinlikleri yapmak için Türkiye'yi dolaştıklarını anımsatan Şahan, Fethiye'de vatandaşların etkinliğe duyarsız kalmasına ise üzüldüğünü dile getirdi.
- "Hayatım değişti"
Türkiye'de ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar ise şunları anlattı:
"2011 yılında Ankara'ya gitmiştim. İl Sağlık Müdürlüğünde bir görüşme yaptım ve oradan Akdeniz Üniversitesi Hastanesine giderek yüz nakli ile ilgili bilgi aldım. Yaklaşık 6 ay sonra Türkiye'nin ilk yüz nakli olan hastası oldum. Çok mutluyum çünkü hayatım değişti. Sizlerin de her konuda organ bağışına duyarlı olmanızı isterim. Biz il ve ilçeleri geziyoruz. Bu tür organizasyonlarla organ bağışının önemini anlatmaya çalışıyoruz. Sizler de bu bilinci çevrenizdekilere aşılayın."
Kaynak: AA