2. Antalya İş Dünyası Yerel Yönetimler Zirvesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, "Antalya doğal çevre ve tarih olarak çok zengin bir bölge, ama kentleşme kalitesinde birçok şehrimiz gibi sınıfta kalmışız" dedi.

ATSO tarafından oda binasında düzenlenen "2. Antalya İş Dünyası Yerel Yönetimler Zirvesi"nde konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, dünya kentlerinin gelişmiş altyapı, kültür, sanat, çevre, yeşil ekonomi ve estetikte yarıştığını söyledi.

Dünyada birçok ünlü şehrin "adeta resim çizilmiş gibi mükemmel bir estetikle inşa edildiğini" vurgulayan Budak, Avrupa'nın eski, büyük kentlerinde tarih, yeşil, estetik ve ulaşım konusunda sorunların çözülmüş olduğuna işaret etti. Budak, "Adamlar şehirlerini sanat eseri gibi inşa etmişler ve öyle devam ediyorlar. Biz ise Avrupa'ya imrenerek bakıyoruz. Antalya doğal çevre ve tarih olarak çok zengin bir bölge, ama kentleşme kalitesinde birçok şehrimiz gibi sınıfta kalmışız" dedi.

Budak, Antalya'da Kaleiçi'nin yeterince değerlendirilemediğini, kentte trafik sıkıntısı ve betonlaşma sorunu yaşandığını kaydetti.

Budak, şöyle konuştu:
"Caddelerimizde yeşil öldü. Avrupa caddelerine, hatta bir İstanbul Bağdat Caddesi'ne benzer tek bir caddemiz ya da bulvarımız yok. Çatılarda gün ısılar, her binanın farklı yükseklikte ve uyumsuz renklerde olması, aşınmış dış cepheler, görüntü kirliliği oluşturan ve bakınca insanı yoran tabelalar, motorlu taşıt girsin diye ağaçsız bırakılan kaldırımlar, kaldırımsız veya yayanın geçemediği cadde ve sokaklar, neye yaradığı belli olmayan yaya geçitleri, saatte 20 kilometre hızla seyreden toplu taşıma minibüsleri, araçlar... Say say bitmiyor. 'Böyle olmuş, değişmez, değiştiremeyiz' deyip teslim olmayalım. 20-30 yıllık bir vizyon çizelim, vizyonumuzu 5 yılla sınırlamayalım."
- "Belediyeciliği çözüm bulma, hizmet etme kulvarı olarak görüyoruz"
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de büyükşehir belediyesindeki mevcut yapıyı düzeltirken bir yandan da projeleri hayata geçirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Belediyecilik anlayışlarında "şikayet, mazeret ve enkaz edebiyatı bulunmadığını" vurgulayan Türel, belediyeciliğin insan hayatını kolaylaştıran bir beceri sanatı olduğuna işaret etti.
Türel, "Geçmişi kötüleyerek, polemiklere girerek çalışma anlayışı açıkçası bizim defterimizde yok. Belediyeciliği çözüm bulma, hizmet etme kulvarı olarak görüyoruz ve yolumuza bu şekilde devam edeceğiz" dedi.

- "Antalya için el ele vermek zorundayız"
Siyasi parti ayrımı gözetmeksizin bütün belediyelerle el ele vermek ve Antalya'nın menfaatleri noktasında birleşmenin herkesin önceliği olması gerektiğini belirten Türel, tüm belediye başkanlarının halka hizmet için seçildiğini hatırlattı.
Türel, sözlerine şöyle devam etti:
"Biz, 'Küçük olsun benim olsun' zihniyetiyle bazı polemiklerin içinde sıkışıp kalırsak, o zaman halka verdiğimiz hizmet sözünü unuturuz ki halkımıza hesap veremez durumda kalmak hiçbirimizin isteği değildir. Kendi adıma bu noktada azami gayreti gösteriyorum. Siyaseti düşünüyor olsaydım, Ankara'da kalırdım. Ama ben hizmeti tercih ettim. O yüzden benim için her zaman öncelik Antalya'dır. Siyasi tartışmaların, polemiklerin gündemimi mecbur kalmadıkça meşgul etmemesi için gayret göstereceğim. Antalya için el ele vermek zorundayız. Hepimizin önceliği Antalya olmalı. Bu amaca vardığımızda kazanan Antalya olacaktır."
Belediyeleri istihdam kapısı olarak görmediklerinin de altını çizen Türel, bunu yaptıkları takdirde halka hizmet ette sıkıntılar yaşayacaklarını savundu. Türel, yasada belediye bütçelerinin personel kaleminin, ödemelerin yüzde 30'unu geçemeyeceğinin öngörüldüğünü hatırlatarak, büyükşehir belediyesinde personel harcamalarının bütçenin yüzde 50'sini oluşturduğunu açıkladı.

Bunun "kanun dışı" olduğunu belirten Türel, belediyeden personel eksiltmesi gerekirken ellerinde böyle bir bütçenin bulunmadığını bildirdi.
Türel, şunları kaydetti:
"Belediyelerin istihdama yapacağı en önemli katkı yatırımdır. İstihdam, ekonomik yatırımla çözülmelidir. Eğer siz, yatırım alanlarını büyütürseniz, yatırım alanlarını genişletirseniz, o zaman istihdam sorununu çözersiniz. Ama belediyeleri istihdam kapısına dönüştürüp, personel harcamasıyla hizmet ve yatırım yapamazsanız, günü ancak kurtarırsınız. Bir gün gelir geldiğiniz gibi de gidersiniz. 10 senelik siyasi hayatımda 4 seçime girdim. 3 seçim kazandım. Bir seçim kaybettim. Bunların hepsi benim için ciddi tecrübeler oldu. Şükürler olsun, Türk siyasi tarihinde, büyükşehir seçimlerini kaybettikten sonra yeniden büyükşehir belediye başkanı seçilen tek kişiyim."
Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ve Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin ise ilçelerinde yapacakları projelerle ilgili bilgiler verdiler.
Kaynak: AA