Yunanistan'daki Ap Seçimleri ve Yerel Seçimlerin İkinci Turu

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, "Hükümetin mesajı aldığını belirtirken, anamuhalefet Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras, "Bugünkü seçim sonucu halkımızın zaferidir" diye konuştu.

Yunanistan'da bugün yapılan yerel seçimlerin ikinci turu ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından liderler ilk açıklamalarını yaptı.
Partisi Yeni Demokrasi'nin (YDP) merkez bürosunda konuşan Başbakan Samaras, seçim sonuçlarının önemine değinerek, "Hükümet değişiklik yönündeki mesajı aldı ancak toplum SYRIZA'nın umut ettiği değişimi reddetti" şeklinde konuştu.

Tüm ülkeyi dolaştığını ve halkın sorunlarını dinlediğini belirten Samaras, ne yapılması gerektiğini bildiğini kaydetti.

Samaras, hükümetin ülkedeki istikrar için garantör güç olduğunu, bu iki yıl zarfında ülkeyi ayakta tutmayı başardığını ve krizin aşıldığını da ifade etti.

Samaras konuşmasına şöyle devam etti:
"Çok zor iki yıl geçirdik, neyin değişmesi gerektiğini biliyorum ancak hükümet tüm sorunlara ve aşırı saldırılara rağmen dayandı. İstikrarsızlık ve hükümet yokluğu isteyenler başarısız oldu. Bugün sandık başına gidiyoruz yarın gidiyorlar yönündeki sloganları boşa gitti. Ana muhalefet SYRIZA 2012 genel seçimlerine kıyasla oy oranını artırmadı, bu da yerel seçimlerde aldığı oy sayısından teyid ediliyor."
-"Haksızlıkların ortadan kalkması için çalışacağız"
PASOK Partisi lideri ve Başbakan Yardımcısı Evangelos Venizelos, toplumun sandık başında bir mesaj yolladığını ve bu mesajın anlaşıldığını belirterek sorunların çözümlenmesi çabalarının devam edeceğini kaydetti.


"Kafamızı sudan şimdi çıkarıyoruz" şeklinde konuşan Venizelos, haksızlıkların ortadan kalkması için çalışılacağını da söyledi.

Venizelos, seçimlerde SYRIZA'nın şantajcı ikilemlerinin halk tarafından reddedildiğini ve halkın çoğunluğunun ilgisiz kaldığını da savundu.
Anamuhalefet Radikal Sol Koalisyon Partisi (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras ise bugünkü seçim sonuçlarının halkın zaferi olduğunu belirterek, solun "tarihi" bir zafer kazandığını ve en yakın zamanda seçim yapılması gerektiğini söyledi.


-"Attiki bölgesinde büyük fark var"
SYRIZA'nın net bir zafer kazandığını belirten Çipras, ilk kez ülkenin en büyük bölge başkanlığı olan Attiki bölgesinde büyük bir farkla önde olduğunu kaydetti.

"Yarın bütün Avrupa SYRIZA'dan söz edecek" diye konuşan Çipras, halkın oylarıyla memorandumlara "hayır" dediğini söyledi.

Çipras konuşmasına şöyle devam etti:
"Sayın Samaras istediği kadar anlamadı gibi yapsın eğer bugün genel seçimler olsaydı SYRIZA'nın 130 YDP'nin ise 69 sandalyesi olacaktı ."
Kaynak: AA