Kanser Hastası Suriyeli Sığınmacılar Tedavi Olamıyor

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Ürdün ve Suriye'deki kanser hastası Suriyeli sığınmacıların yeterli fon bulunamaması nedeniyle tedavi edilemediğini bildirdi.

BMMYK'nin tıp uzmanı Dr. Paul Spiegel, The Lancet Oncology adlı dergide de yayımlanan araştırması hakkında yaptığı yazılı açıklamada, kanser hastası sığınmacıların Ürdün ve Suriye'deki sağlık sistemleri üzerinde yoğun baskı oluşturduklarına dikkati çekti.
Bu durumun BMMYK ve paydaşlarını, kimin tedavi edilip kimin edilmeyeceği konusunda acı verici kararlar almaya zorladığına işaret eden Spiegel, insani krizler sırasında kanserle mücadele etmek için acilen yeni adımların atılması çağrısında bulundu.
Spiegel, "Her kızamık hastasını tedavi edebiliriz ama kanser hastası herkesi tedavi edemeyiz. Kanser hastalarını kötü bir teşhisle geri göndermek zorundayız çünkü onları tedavi etmek çok pahalı" ifadesini kullandı.
- En yaygını meme kanseri
Sığınmacılar arasındaki en yaygın kanser türünün meme kanseri olduğuna işaret eden Spiegel, meme kanserinin, kanser vakalarının neredeyse dörtte birini oluşturduğunu bildirdi.
Ürdün'de 2010-2012 yıllarında yapılan 511 kanser hastalığı başvurusunun ancak 246'sının tedavisine karar verilebildiğine dikkati çeken Spiegel, Ürdün ve Suriye'deki özel sağlık merkezlerinin de yetersiz olduğunu, uluslararası örgütlerin sağladığı ilaç ve personelin de ihtiyacı karşılayamadığını kaydetti.


Kaynak: AA