Ege’deki deprem Türkiye’yi salladı

Ege Denizi’nde Gökçeada’nın 40 kilometre batısında meydana gelen, Richter ölçeğine göre 6.5 büyüklüğündeki deprem korku yarattı. 40 saniyelik panik sonucu ikisi ağır 267 kişi yaralandı

Ege’deki deprem Türkiye’yi salladı
Ege Denizi'nde Gökçeada'nın 40 kilometre batısında 12.25'te meydana gelen ve 40 saniye süren Richter ölçeğine göre 6.5 büyüklüğündeki deprem büyük panik yarattı. Batı illerinde İstanbul ve İzmir'den Edirne'den Bolu'ya kadar Ege, Marmara ve Trakya‘daki bir çok merkezde büyük paniğe neden olan sarsıntıda afad'ın açıkladığı rakamlara göre çoğunluğu kaçış anında pencerelerden, balkonlardan atlayan ikisi ağır 267 kişi yaralandı.

Depremde merkez üssüne en yakın olan Gökçeada ve köylerinde bazı binalar kullanılamaz hale geldi. Çanakkale ve ilçeleri ile Tekirdağ, Edirne ve Balıkesir'de de bazı binalarda hasar ve çatlaklar meydana geldi, minarelerin bir kısmı yıkıldı. Sarsıntı sonrası en büyüğü 5.3 olmak üzere 70'e yakın artçı sarsıntı yaşanırken paniğe kapılan yüzlerce vatandaş

açık alanlara çıktı. Vatandaşların bir kısmı binalara yeniden dönmeyerek çadırlar kurup gece için hazırlıklara başladı.
 
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, düzenlediği basın toplantısında, 6.5 büyüklüğündeki depremin Çanakkale'nin 90 kilometre açığında Gökçeada'nın yaklaşık 40 kilometre batısında, denizde, 25 kilometre derinlikte oluştuğunu, bundan 8 dakika sonra 5.3 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldiğini söyledi.

Yaklaşık 70 artçı deprem belirlendiğini ifade eden Nurlu, “Bölgede 4'ten büyük 6 deprem meydana geldi. Türkiye Diri Fay Haritası'na baktığımızda, Saros Körfezi civarında Kuzey Anadolu Fayı'nın batı ucunda deprem meydana geliyor, artçı şokların dağılımı da yine bu bölgede gözleniyor” dedi. Depremin 40 saniye sürdüğünü ifade eden Nurlu, bu büyük depremin oldukça geniş alanda hissedildiğini kaydetti.
Depremin hissedilme değeri olan şiddeti hakkında bilgi veren Nurlu, “AFAD-RED uygulaması kapsamında yapılan haritaya bakıldığında, depremin şiddeti Gökçeada merkezde 7, Çanakkale merkezde 5 olarak hesaplanmıştır” dedi. Nurlu, “ağır yaralı kişinin durumunun” sorulması üzerine, “Bir ağır yaralımız, Balıkesir'in Edremit ilçesinde panik nedeniyle balkondan atlamış bir vatandaşımız” diye konuştu.
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, il merkezi ve ilçelerinde herhangi bir can veya mal kaybı olmadığını belirtterek “Vatandaşlar binalarında hasar olanlar evlerine girmesin. Çadır ihtiyacı olanların bu taleplerin karşılamaya hazırız” dedi.
Deprem sırasında Hamidiye Camisi minaresinde hasar oluştu.

Balkondan atladılar
Şarköy'de beş, Tekirdağ'da dört, Edirne'de 21 kişi paniğe kapılıp pencere ve balkonlardan atladıkları gerekçesiyle yaralandı. Edirne'de inşaatın altında depreme yakalanan bir kişi başına tuğla düşmesi sonucu yaralandı. Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde huzurevinin duvarlarında çatlaklar oluştu. Tekirdağ Selimiye Camii'nin minaresinin alem kısmı yıkıldı. Edirne'de depremden korkan 8 aylık hamile Neslihan Türkeri erken doğum riski nedeniyle hastaneye geldi.

Bakan İslam büyük korku yaşadı
Ege Denizi'nde kılıç balığı avına çıkan Gökçeadalı balıkçılar ise açık denizde olmalarına rağmen sallantıyı çok hissettiklerini ve teknelerinin karaya oturduğunu sandıklarını söyledi. Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanlığı İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren ise “GSM görüşmelerinin kesintisiz gerçekleşmesini temin eden baz istasyonları, belirli bir kapasiteye göre dizayn edilmiş cihazlardır. Yüklenme olduğunda kapasite aşımı gerçekleşebilir” dedi. Öte yandan AFAD'ın yaptığı çalışmalar hakkında bilgi almak amacıyla Soma'ya giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın da olduğu konferans salonunda hissedilen deprem korkuya neden oldu.



‘Belediyeyi uyardık'
Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Agalday, Ege Denizi'ndeki sarsıntı öncesi Tekirdağ'daki deprem izleme istasyonlarına gelen erken uyarı sinyallerini Büyükşehir Belediyesi ile paylaştıklarını söyledi.



Dünyanın dört bir tarafı sallandı
Dün Ege Denizi'nde meydana gelen deprem başta Türkiye olmak üzere; Yunanistan'ın Limni ve Semadirek adalarında, Bulgaristan'ın başkenti Sofya ve civar kentlerinde ve Makedonya'nın başkenti Üsküp'de hissedildi. Gökçeada'nın güneybatısında yer alan Yunan adası Limni'de 4 kişinin yaralandığı bildirildi. Deprem sonrasında, Limni Uluslararası Havalimanı‘nın çatısı çöktü.

Çin'de 5,6 deprem
Çin'in güneybatısındaki Yünnan eyaletinin Yingciang kasabasında 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin olduğu bölgede beş kişinin yaralandığı ve bazı evlerin çatılarının çöktüğü belirtilirken, bölgeye 500 çadır gönderildi.

Ürdün- Filistin sınırı
Ürdün- Filistin sınırında 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Ürdün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamada, yerel saatle 10:20'de, merkez üssü Lut Gölü'nün güneyindeki Vadi araba bölgesinde 4,7 büyüklüğünde depremin meydana geldiği belirtildi.

Meksika 5,6 ile sarsıldı
Sabah erken saatlerde Meksika'nın güney bölgesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Başkent Meksiko'da halk sokaklara döküldü ancak herhangi bir can veya mal kaybı olmadı.



KANDİLLİ RASATHANESİ MÜDÜR YARDIMCISI ÖZEL:
50'ye yakın artçı deprem
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Özel, Ege Denizi'nde meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaptı. Özel, depremin civar illerden hatta Yunanistan'da da hissedildiğini belirterek, “Ancak şimdi aldığımız bilgilere göre ivme değerleri yüzde 1 seviyesinde, Kocaeli depreminde yüzde 5 seviyesindeydi. Bu depremin kırdığı fay parçası en fazla 40 kilometreyi geçmez, 35 ile 40 kilometre arasındadır. Hemen arkasından artçılar gelmeye başladı, şu anda büyüklükleri 2.5 ile 5 arasında değişen 50'ye yakın artçı deprem kaydettik. Bu bize gösteriyor ki orada bir taş parçası kırıldı, bir enerji açığa çıktı ve devamında da artçılar kendini yenileyen bir durum söz konusu. Kandilli'de günde ortalama 50-55 deprem kaydediyoruz ve bir yılda kaydettiğimiz deprem sayısı yaklaşık 15 bin.”



Sinir krizi geçirdiler
Sarsıntı nedeniyle Çanakkale'de pek çok vatandaş, ev ve iş yerlerini terk etti. Korkudan sinir krizi geçiren 12 kişi, tedaviye alındı. Lapseki Devlet Hastanesine tansiyonu yükselen ve rahatsız olan 10'dan fazla kişi başvurdu. Hastalar hastanenin bahçesine alındı.



‘Beklenen bir deprem'
Ege ve Marmara başta olmak üzere tüm kıyı şeridinde hissedilen depremi uzmanlar şöyle değerlendirdi:
Prof. Dr. Şerif Barış (Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisiliği öğretim üyesi): “Beklenilen, bu tür bir fayın üretebileceği türden bir deprem. Bu tür depremler olacak ve olmaya da devam edecek. Şaşırdığımız bir enerji boşalımı değil. Depremlerin birbirini tetiklemesi hemen olabilecek bir durum değil. İstanbul'u etkileyeceği söylenemez. “
Prof. Dr. Naci Görür (İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi): “Kuzey Anadolu fayı kendi doğrultusu boyunca enerji birikiminin olduğu yerlerde enerji boşaltıyor. O bölgelerde bir takım depremler oluyor. Enerjinin biriktiği ve boşaltılmadığı yerlerde de risk sürüyor. Bunların başında da Marmara Denizi altı ve Erzincan çevresi geliyor. Günün birinde buralara da sıra gelecek.”
Prof. Dr. Mustafa Erdik (Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü): “Bu tür depremler bölgede çok sık oluyor. Depremler genelde birbiriyle ilişkilidir ama beklenen İstanbul depremini hızlandıracak ya da geri çekecek gibi bir değerlendirme yapmak için erken.”
Prof. Dr. Okan Tüysüz (İTÜ Öğretim Üyesi): “Deprem Kuzey Anadolu fayı üzerinde olan bir deprem. Geçmişte de çok sayıda depremin yaşandığı bir bölge. Tektonik açıdan aktif bir bölge. Deprem üreten fayla Marmara arasında yaklaşık 150 kilometrelik bir mesafe var. Bugünkü edinimlerimizle Marmara depremini tetikleyeceğini söyleyemeyiz.”
Prof. Dr. Ahmet Ercan (İTÜ Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi): ”ABD yaşanan depremin büyüklüğünü 6.9 olarak verdi. Türkiye ve Yunanistan'dan ise 6.5 açıklaması yapıldı. Böylesi büyük depremler yakın jeofizik duraklardan doğru şekilde ölçülemez. Deprem odağından en az 600 km uzakta olmak gerekir. ABD'nin verdiği bilgiyi doğru kabul ediyorum.



İletişim ağı felç oldu!
Depremin ardından iletişim ağı felç oldu. GSM şebekeleri ve santraller uzun süre kilitlenirken, Kandilli Rasathanesi'nin web sitesi de bir süre kapandı. Afet durumunda acil iletişimin nasıl sağlanacağını sorduğumuz Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisiliği öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, “Bu afet eğitiminde verilen en önemli derslerdendir. Herkes yakınlarından haber almak için telefonlara sarılıyor. Ancak bu kez ambulans ve itfaiye gibi hizmetlere ulaşamıyor. Bunu eğitimle çözebiliriz. Örneğin Japonya'da 171 telefon hattı var. Deprem olur olmaz tüm Japonya'daki telefon sistemleri acil aramalar dışındaki bütün servislere kapatılır.”



Batıdaki tüm iller hissetti
Depremde Gökçeada'da bazı binalar ağır hasar gördü ve boşaltıldı. İlçe merkezinde ve köylerinde bazı eski binaların duvarları da yıkılarak kullanılamaz hale geldi. Çanakkale'nin Yenice İlçesi Devlet Hastanesi'nde de çatlaklar oluştu. Binanın tehlike yaratması nedeniyle hastalar tahliye edildi.



Kılıçdaroğlu'ndan sorumluluk uyarısı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ege Denizi'ndeki deprem nedeniyle, herkesi soğukkanlılığını korumaya, sorumluları da tüm sorumluluklarını büyük bir dikkat ve özenle yerine getirmeye çağırarak, vatandaşlara ve komşu ülkelere geçmiş olsun dileklerini iletti.Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
“Ama, çok şükür, yetkililerin ifadesine göre can kaybımız yok, yaralılar içinde hayati tehlikesi olan da yok. Yetkili resmi ağızlar bunu söylüyor. Herkese, hepimize geçmiş olsun dileklerimizi sunuyor, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum.”