Bakan Yılmaz Açıklaması

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiğini belirterek, “2002 yılında 230 milyar dolarlık bir ekonomimiz vardı.

Geçen yıl itibariyle 820 milyar dolara ulaştı ekonomimizin büyüklüğü. Ancak hedefimiz 2 trilyon dolar dolayısıyla daha yapmamız gereken çok iş var” dedi.


Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bingöl’e gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bingöl Şubesi'nin açılışına katıldı.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ile birlikte açılışa katılan Bakan Yılmaz, MÜSİAD’ın Bingöl’de hayırlı yatırımlar yapmasını temenni etti. Olpak ise, “Biz Bingöl MÜSİAD’ı 1 yıldan fazladır açmak istiyoruz. Ama kısmet bu güneymiş. Açılışımızı gerçekleştirdikten sonra yurdun dört yanında Bingöl’ü de dâhil ederek, çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

İl Müftüsü Mecit Can’ın okuduğu dua ile gerçekleştirilen açılışın ardından gala yemeği düzenlendi.

Gala yemeğinde bir konuşma yapan MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, bir ülkenin işadamlarından beklentisinin ülkeye daha fazla yatırım, daha fazla istihdam ve sosyal gelişimine daha fazla katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Olpak, “Biz işadamlarının bunu yapabilmesi için huzur, güven, pozitif istikrar ile hızlı ve adil ilerleyen hukuk sisteminin olmasıdır. Bugün siyasi istikrarla gelen ekonomik istikrar ve güven ortamı var. Yaklaşık bir buçuk yıla ulaşan çözüm süreci ve demokratikleşme paketi var” dedi.

MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ İNDİRİMİ
Konuşmasında Merkez Bankası’nın yapmış olduğu faiz indirimini değerlendiren Olpak, “Faiz indirimini olumlu buluyoruz. Ancak bu indirimi yeterli görmediğimizi de ifade etmek isterim. Enflasyon rakamlarındaki muhtemel düşmeyle birlikte Merkez Bankası’nın faiz oranlarında daha cesur indirimlere gitmesini bekliyoruz. Elimizdeki rakamlarla Bingöl son yıllarda dış ticaretini arttırmaktadır. 10 yıl önce Bingöl’de firma başına ihracat 10 bin dolar seviyesinin altında iken, bugün bu rakamın milyon dolarların seviyesinde olması sevindiricidir” diye konuştu.

SOMA FACİASI
Olpak’tan sonra bir konuşma yapan Bakan Yılmaz, “Soma’da yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Biliyorsunuz idari ve adli soruşturmalar olayın ilk adından itibaren başlatıldı. Meclis’te bütün partilerimizin katkısıyla araştırma komisyonu kuruldu. İlgili kurumlarımız, dünya örneklerine bakarak bire takım çalışmalar yürütüyorlar. Bütün bunların katkısıyla daha olumlu adımlar atacağız” dedi.

Türkiye’nin ekonomisi büyümeye devam ettiğini ifade eden Bakan Yılmaz, “Birçok ülkenin yüzde 1’lik büyümeleri çok başarılı görüldüğü bir ortamda son 4 yılda ortalama büyümemiz yüzde 6 civarında gerçekleşti. Türkiye dünyada kriz varken bu başarıyı siyasi istikrarla, ekonomi istikrarla, mali disipline verdiği önemle yapısal reformlarla devam etme iradesiyle sağladı. Önümüzde dönemde 10 kalkınma planıyla üretim konusuna daha fazla yoğunlaşmamız gerekiyor. Türkiye’nin üretim seviyesini daha üst düzeylere çıkarması gerekiyor. Ancak sadece miktar olarak üretimi artırmak yetmez. Katma değeri daha yüksek üretim yapısına geçmemiz lazım. Türkiye’yi çok daha büyük ekonomi haline getirmenin yolu bu. 2002 yılında 230 milyar dolarlık bir ekonomimiz vardı. Geçen yıl itibariyle 820 milyar dolara ulaştı ekonomimizin büyüklüğü. Ancak hedefimiz 2 trilyon dolar dolayısıyla daha yapmamız gereken çok iş var. Önümüzde 10 yıl Türkiye’nin yeni bir sıçrama yapacağı bir dönem olacak. Ekonomisiyle, siyasetiyle, demokratikleşmesiyle sosyal politikalarıyla, dış politikalarıyla Türkiye’nin her alanda daha ileri gittiği yeni bir 10 yıl olacak İnşallah. Bunun işaretlerini şimdiden görüyoruz. Çok şükür siyasi istikrarımız devam ediyor. Son yerel seçimlerde halkımızın teveccühüyle siyasi istikrarın devam edeceği görülüyor. Bununla birlikte tabi reformlarımızla 2023’e doğru yürüyeceğiz” şeklinde konuştu.

Özel sektörün önemi ve çözüm sürecine vurgu yapan Bakan Yılmaz, “Burada özel sektör son derece önemli. Bütün bu başarıları sağlarken, güven ve istikrar ortamında özel sektör kanalıyla bunları başardık. Türkiye’nin ihracatının yüzde 95’i sanayi ürünlerinden oluşuyor. İstihdamımızın yüzde 85’den fazlasını özel sektör gerçekleştiriyor. Biz ekonomi olarak özel sektör stratejisine sahibiz. Ben inanıyorum ki bu süreci saboteye uğratmak isteyenler gerekli tepkiyi halktan alacaklardır. Türkiye’nin geleceğini inşa edecek isek bunu huzur ve güven ortamında inşa edeceğiz. İnsanların emin olmadığı bir ortamda özel sektör yatırımlarımızı geliştirmemiz mümkün değildir. Devlet olarak Doğu’ya Güneydoğu’ya çok yatırım yaptık. Bu yılı da sayarsak, muhtelif dediğimiz bazı yatırım kalemlerini dışta bırakarak söylüyorum. 40 katrilyonun üzerinde yatırım yaptık. Cumhuriyet tarihinde hiçbir dönemde olmadığı kadar yatırım yaptık. Ama sadece bu yatırımlarla bir bölgenin kalkınması mümkün değil. Mutlaka özel sektörü daha fazla geliştirmemiz lazım” diye konuştu.

BÜYÜK SERMAYE GRUPLARINA ELEŞTİRİ
Bakan Yılmaz, büyük sermaye gruplarına yönelik ise şunları söyledi: şunları söyledi:
“Ben bazen büyük sermaye gruplarını bu yönde eleştiriyorum. Türkiye’de büyük sermaye grupları iki konuda çok eksik verdiler. Bir tanesi bölgesel yatırımlar. Maalesef Doğu’ya, Güneydoğu’ya büyük ölçekli şirketlerin çok fazla yatırım yapmadığını görüyoruz. İkincisi de araştırma geliştirme yatırımları. Bu konuda çok ciddi finansman imkanları olan firmaların yeterince yatırım yapmadığını görüyoruz. Bu iki kritik alan ülkemizin gelişmesinde çok önemli olduğu gibi, şirketlerinde kar edebilmesi açısından önemli fırsatlar sunuyor. Halbuki buralara bir şirket gelse analiz yapsa fırsatlara baksalar emin olun buralarda çok karlı fırsatlar görecekler.”
Gala, Bakan Yılmaz'a MÜSİAD Başkanı Olpak tarafından hediye takdim edilmesiyle son buldu.
Kaynak: İHA