Mobese, Trafik Kazalarında Polisin Kurtarıcısı Oluyor

Emniyet müdürlükleri tarafından şehirlere kurulan Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu'nun (MOBESE), trafik kazalarında haklı ve haksız tarafı belirlemesiyle polisin işini kolaylaştırdığı bildirildi.

Ordu Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü İsmail Erol, AA muhabirine, MOBESE görüntülerinin kaza sırasında kimin haklı kimin haksız olduğunu rahatlıkla ortaya çıkardığını söyledi.

MOBESE görüntülerinin polislerin işini kolaylaştırdığına işaret eden Erol, şöyle konuştu:
"Hasarlı kazalarda sürücüler gerekirse aralarında anlaşıp rapor tutuyor ancak yaralamalı ya da ölümlü kazalarda çoğu zaman sürücülerin 'ben haklıydım' ya da 'sen haksızdın', 'ben yeşil ışıkta geçtim' ya da 'sen kırmızıda geçtin' gibi birçok tartışmalarına şahit oluyorduk. Hatta bu tartışmalar bazen büyük kavgaların da yaşanmasıyla sonuçlanabiliyordu. Artık şehirlere kurulan MOBESE kameraları, özellikle ana kavşaklar başta olmak üzere şehirlerin birçok yerinde bütün olayları takip ediyor ve kayıt altına alıyor."
Ölümlü ya da yaralamalı kazalarda ispat konusunun MOBESE ile çok rahatladığını anlatan Erol, "Polis arkadaşlarımız kaza raporunu düzenlerken kim haklı kim haksız MOBESE görüntülerinden yola çıkarak işlemlerini o şekilde yapıyor. Böylelikle adaletin de daha düzgün ve sağlıklı şekilde dağıtılması sağlanıyor. MOBESE görüntüleri sayesinde polisler de zan altında kalmaktan kurtuldu" ifadelerini kullandı.
- İtirazlara görüntülü cevap
Erol, bazı kazalar sonrası tutulan raporlara itirazların olabildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Durum böyle olunca olası itirazlar karşısında bu görüntüler ilgili kişilere gösteriliyor ya da şahsa teslim ediliyor. Görüntüyü izleyen vatandaş itirazının yersiz olduğunu anlıyor. Ayrıca bu tür görüntüler mahkemelerin de talep etmesi durumunda veriliyor. Görüntüler mahkemenin de işini oldukça kolaylaştırmış durumda. Biz polisler olarak MOBESE'nin faydalarını her alanda görüyoruz. Sadece bizler değil vatandaşlarımız da bu sistemden en güzel şekilde faydalanıyor. Haklı ve haksızı şüpheden uzak MOBESE'ler aydınlatıyor."
Kaynak: AA