Madende Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karşı Sistem Geliştirdi

Gelibolu ilçesinde yaşayan bir öğretmen, özellikle maden ocaklarında karbonmonoksit gazından zehirlenmeleri ve bundan kaynaklı ölümleri önleyeceğini iddia ettiği sistem üretti.

İlkokul öğretmeni Numan Çöloğlu, AA muhabirine, bazı okullarda yaklaşık 18 yıldır görev yaptığını söyledi.

Bir süredir üzerinde çalıştığı projeyi, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasının ardından şekillendirdiğini belirten Çöloğlu, madencilerin korkulu rüyası haline gelen karbonmonoksit zehirlenmeleri için geliştirdiği sistemin, hayat kurtaracak özelliğe sahip olduğunu savundu.
Sistemin kullanımının çok pratik, ucuz ve hızlı olduğunu dile getiren Çöloğlu, şöyle konuştu:
"Maden tünellerinde yangın ve karbonmonoksit gazı oluşumu öncesi, sistemimdeki sensörler devreye giriyor. Böylece yanmaz malzemeyle üretilen balonlar, duvar oluşturuyor ve bunlar gaz geçişini engelliyor. Bu, yangın esnasında yanmanın etkisini artıran oksijenin girişini engelleyerek alevlerin sönmesini sağlayacak. Madencilerin çıkışı ise bu balon duvarlarının ortasında yer alan fermuarlı tahliye kapılarından gerçekleştirilecek. Gaz giriş ve çıkışını engelleyecek yaşam odaları oluşturarak bütün madeni yaşam alanı haline getirecek. Balonların yerleştirileceği yerler de özel olarak düzenlenecek. Bu balonların yanlarında basınçlı hava tüpleri bulunacak. Bu tüpler hem balonların şişmesini hem de madencilerin oksijen ihtiyaçlarını karşılayabilecek."
Faciada hayatını kaybeden madencilere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Çöloğlu, istenilmesi halinde bu sistemi devletin ilgili birimleriyle paylaşabileceğini anlattı.
Çocukluğundan bu yana sürekli yeniliklerle uğraştığını vurgulayan Çöloğlu, "patlamayan lastik", "karda giden palet aparatlı otomobil", "deniz dalgasından enerji üreten sistem", "ilkokul ve ana sınıfı öğrencilerinin kolay okuyabilmesi için okuma kartları" gibi 100'den fazla ürünü bulunduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA