Çerkes Soykırımı ve Sürgünün 150. Yılı Meşalelerle Anıldı

Çerkes Soykırımı’nın 150. yılı Beyoğlu'nda meşalelerle anıldı.


Çerkes Dernekleri Federasyonu’na bağlı gruplar, İstiklal Caddesi, Galatasaray Meydanı’nda toplandı. 20.00 sıralarında bir araya gelen Çerkesler, “Katil Rusya Çerkeslerden Defol, Soykırım Sizin Direniş Bizim” şeklinde slogan atarak Rusya Konsolosluğu önüne geldi. Konsolosluk önünde konuşma yapan Çerkes Federasyonu (ÇERKES-FED) Başkanı Nusret Baş, “Bilsinler ki gelecek nesillerimiz de bu davanın mirasçılığını yapacak, unutmayacağımız gibi unutturmayacağız da. İlahi adalet tecelli edinceye kadar, ulusal haklarımız teslim edilinceye kadar mücadelemizi devam ettirecek, uluslararası alanı da kapsar şekilde yaygınlaştıracak, her yerde halkımızın ve kültürümüzün katillerinin peşinde olacağız” dedi

Konuşmanın ardından küçük bir kız şiir okudu. Çerkesler, getirdikleri siyah çelengi konsolosluk kapısına bıraktı. Çevik kuvvet ekipleri konsolosluk önünde tedbir amaçlı beklerken, Çerkesler olaysız bir şekilde dağıldı.

Öte yandan Çerkes yürüyüşüne destek için Galatasaray Meydanı’na Hakların Demokrat Partisi (HDP) üyesi bir grup geldi. Çerkes gruplar HDP’nin korteje katılmalarını istemeyince kısa süreli tartışma çıktı. Yaşanan tartışmanın ardından HDP’li grup korteje katılmayarak Galatasaray Meydan’da kısa bir açıklama yaparak alandan ayrıldı.
Kaynak: İHA