Bulgaristan'da Silah Ruhsatı Denetimi Vahim Sonuçlar Ortaya Koydu

Nüfusu 7,3 milyon olan Bulgaristan'da silahla işlenen ağır suçların artması üzerine yapılan denetim, 211 binden fazla kişinin ruhsatlı silah taşıdığını ortaya çıkardı.

Cumhuriyet Başsavcısı Sotir Tzatzarov, konuyla ilgili araştırma raporunu basına açıklarken, "Elde edilen sonuçlar dehşet verici. Ülkede bugüne kadar 211 bin 486 silah ruhsatı dağıtılmış" dedi.

Toplam 30 bin kişilik güvenlik gücü bulunan Bulgaristan'daki sıradan vatandaşların ve şirketlerin elindeki silahlar hakkında bilgi veren Tzatzarov, resmi kayıtlara göre ruhsat sahibi Bulgarların tabanca, av tüfeği, otomatik tüfek ve daha ağır silahlar olmak üzere toplam 340 bin 583 adet silah bulundurduğunu söyledi.

Tzatzarov, ruhsat sahiplerinin elinde ayrıca her türlü kalibreye ait toplam 45 milyon mermi bulunduğunu kaydetti.

Cumhuriyet Başsavcısı Tzatzarov'un teklifi ile yürütülen yasal silah ruhsatı denetimi, akli dengesi bozuk Petko Petkov adlı emekli bir subayın Lyaskovetz kentinde neden olduğu krizden sonra başlatılmıştı. 14 Mart'ta meydana gelen olayda Petkov, gürültü yapıldığı gerekçesiyle evine komşu okulun görevlilerini silahla tehdit etmiş, evine gelen polislerle çatışmıştı. Petkov, polis baskınında komando timinin komutanını öldürmüş ve üç kişiyi ağır yaralamıştı.
Kaynak: AA