Kanuni Sultan Süleyman Gümüşhane’de Anıldı
Batılı ülkelerin “Muhteşem Süleyman” dediği Osmanlı İmparatorluğu Padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman, Gümüşhane’de adının verildiği mahallede anıldı.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bu yıl 6.sı düzenlenen Kanuni Günleri Etkinlikleri, Fuadiye Caddesinden yeni Belediye Binası önüne kadar Belediye Başkanlığı mehter takımı ve protokol üyelerinin katıldığı yürüyüş ile başladı.
Temsili Kanuni Sultan Süleyman’ın at üzerinde gerçekleştirdiği yürüyüşün ardından tören, Kanuni’nin adının verildiği ve birde cami yaptırdığı Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesinde yapıldı.
Burada ki törende konuşan Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, hem bir gurur hem de bir anı töreniyle bir araya geldiklerini belirterek, Kanuni Sultan Süleyman’ın Osmanlı Devletinin yükselme döneminin en ihtişamlı padişahı olduğunu söyledi.
“KANUNİ DÜNYAYA İNSAN HAKLARI DERSİ VERDİ"
Vali Mayda, Kanuni’nin devletin toprak yönüyle en büyük miktarlara ulaştığı bir dönemde gittiği yere gücü ezme sömürü ve ezme vesilesi değil, hizmet vesilesi, adalet ve hukuk vesilesi olarak götürdüğünü belirterek, o dönemde dünya milletlerine insan hakları dersi verdiğini belirtti.
“KANUNİ’NİN GÜMÜŞHANE AÇISINDAN AYRI BİR YERİ VAR”
Gümüşhane açısından da Kanuni Sultan Süleyman’ın ayrı bir yeri olduğunun altını çizen Vali Mayda, “Gümüşhane’nin özellikle bu bölgede maden çıkarılması sırasında çalışan işçilere ev yapılması fermanıyla birlikte, buradaki caminin yaptırılması ve ilin bu şekliyle gelişmesi şeklinde tezahür etmiştir. Bizlerde onların evlatları olarak onlara layık olmaya çalışıyoruz.” diyerek bölgede yapılacak olan Kayak Merkezi ile ilgili bilgi verdi.
Önümüzdeki günlerde Süleymaniye’nin en güzel şekliyle hizmete doyacağını belirten Vali Mayda, “Asfaltını önümüzdeki günlerde başlatacağız. Elektrik hatlarının yer altına alınması ¬sağlandığı takdirde asfaltımızı dökeceğiz. Canca kalesine kadar devam ettireceğiz.” dedi.
“SÜLEYMANİYE’Yİ MUHTEŞEM SÜLEYMAN MARKASIYLA BİRLEŞTİRECEĞİZ”
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Doç.Dr. Kemalettin Aydın da konuşmasında bir önceki Vali Enver Salihoğlu döneminde birlikte bu bölgenin bir marka olarak ve bu marka ile dünyada herkes tarafından bilinen Muhteşem Süleyman’ın markasıyla birleştirip turizme kazandırmak, kazandırırken de hem Gümüşhane evlatlarına hem de ülke evlatlarına Kanuni’nin adıyla beraber tanıtmak, tanıtırken de hem Kanuni’ye hem ecdada olan borcu yerine getirip hem de şehrin kalkınmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi.
Muhteşem Süleyman’ı gelecek yıllarda Türk turizminin kalbi olacak Süleymaniye’de anmanın huzurunu yaşadıklarını dile getiren Milletvekili Aydın, “7 yıldır bu bölgeyi turizme kazandırmak adına sürdürdüğümüz çalışmalar sona yaklaşmıştır. Bu bölge hem kış, hem sosyal, hem tarih turizmine, hem de kültürel alanda Türk milletinin ve Türkiye’de yaşayan insanların hizmetine açılma aşamasındadır.” diye konuştu.
“ECDADIMIZ GÜCÜN ZİRVESİNDEYKEN HOŞGÖRÜNÜN DE ZİRVESİNDEYDİ”
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün de milletlerin elinde olmayan en önemli şeyin geçmişleri olduğunu belirterek, “Şu bulunduğumuz ortam dahi bizim ecdadımızla, geçmişimizle ne kadar iftihar etmemiz gerektiğinin bir göstergesi. Ecdadımız gücün zirvesindeyken, hoşgörünün de zirvesindeydi. Müslümanı, Ermenisi, Rumu, Camisi, Kilisesi, Manastırı hep beraber iç içe huzur içinde yaşadıkları ortam.” dedi.
“TAKLİT EDECEKSEK SADECE KENDİ ECDADIMIZI TAKLİT EDELİM”
“Biz taklit edeceksek sadece kendi ecdadımızı taklit edelim” tespitinde bulunan Milletvekili Üstün, “Fatih’i, Kanuni’yi, Yavuzu taklit edersek, bu millet dedelerini taklit ederse, onların yolundan giderse, doğru yolu bulup doğruyu yakalayacaktır. Kendisiyle aynı duygulara sahip olmayan batıyı taklit ede ede hiçbir netice elde edemeyeceğini hep birlikte yaşadık ve gördük.” ifadelerini kullandı.
“OSMANLI PADİŞAHLARININ BÜYÜK BİR KISMI VELİDİR”
Geçtiğimiz yıl aynı törende yaptığı konuşmada da dizide oynatılan Kanuni’nin Kanuni Sultan Süleyman olmadığını bir kez daha hatırlatan Milletvekili Üstün, “Osmanlı padişahlarının büyük bir kısmı velidir. Yaptıkları hizmetleri Allah rızası için yaparlar, savaşları ve fetihleri de işgal değildir, fetihtir. Fethin bir ruhu ve maneviyatı vardır. Onların sadece ilahi kelimetullah davasıdır onların davası. Bizler çocuklarımıza bunları düzgün şekilde aktarırsak, ecdadımızın ihtişamlı dönemlerini bizlerde yaşayacağız diye düşünüyorum.” dedi.
Milletvekili Üstün, Süleymaniye Mahallesinin yakında Türk turizmine sunulacağını da belirterek, “Burası çok kısa zamanda çok büyük ilgi görecek. Altyapısıyla birlikte tamamlandıktan sonra ziyaretçi akınına uğrayacak.” diye konuştu.
Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen de bu yıl 6.kez düzenlenen anma programına Belediye Başkanı olarak ilk kez katıldığını belirterek, bundan sonraki anma programlarının daha farklı olacağını söyledi.
“KANUNİ 15 YAŞINA KADAR BU BÖLGEDEYDİ”
Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı Başkanı Prof.Dr. Ali Baki ise Kanuni’nin mahallesi ve Kanuni’nin isim verdiği bir şehirde bulunmaktan duyduğu memnuniyetini dile getirdiği konuşmada Kanuni Sultan Süleyman’ın 15 yaşına kadar Karadeniz’de yaşadığını vurgu yaparak bölgenin önemini irdeledi.
“430 BİN ÖĞRENCİMİZ MATEMATİKTE SIFIR ÇEKTİ. BİZ NASIL KANUNİLER YETİŞTİRECEĞİZ?”
Kanuni Sultan Süleyman’a muhteşem lakabının batılılar tarafından verildiğinin altını çizen Prof.Dr. Baki, Kanuni’nin bazı özelliklerinden bahsederek, “Bugün okullarımızın hepsinde yabancı dil eğitimi var. Acaba kaç öğrenciye biz şiir yazacak kadar dil öğretebiliyoruz. Kanuni Trabzon’da 4 dil öğrendi. Bugün üniversite sınavlarına giren 430 bin öğrenci matematikten sıfır aldı. Biz nasıl Kanuni, Fatih, Mimar Sinan, Atatürk yetiştireceğiz? Kanuni’den sevgiyi ve alçak gönüllülüğü öğrenmemiz gerekir. Sevgiden yoksun olan gönül sultansız şehre benzer.” dedi.
“BİR MİLLETİ AYAKTA TUTAN TARİHİDİR”
Bir milleti ayakta tutanın tarihi olduğuna vurgu yapan Baki, “Uzun yıllar şu yada bu sebeple tarih şuurundan uzaklaştırıldığımız için bu boşluk gerçekle ilgisi olmayan dizilerle doldurulmuş. Şuanda toprakları üzerinde 60 ülke olan devleti idare eden Kanuni maalesef bir dizide Topkapı Sarayına hapsedilmiştir.” diye konuştu.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın da Kanuni döneminde daha çok gelişen ve Kanuni şehri diye anılan Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri Süleymaniye Mahallesini tanıtmak ve ön plana çıkarmak amacıyla programı 6.kez düzenlediklerini söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından protokol üyelerinin katılımcılara Sultan Süleyman Pilavı ikram etmesiyle program son buldu.