Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Biz barışın havasını teneffüs etmeye başladık. Esas mesele bu. 1,5 yıldır biz bu barışın havasıyla yaşıyoruz. Onu teneffüs ediyoruz. Dolayısıyla bu barışın bereketi beraberinde şimdi, tevsii yatırımını getiriyor" dedi.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Doğalgaz Açılış Töreni'ne katılan Eker, Diyarbakır'ın sanayi bölgesinin bir dönüm noktasında olduğunu ifade etti.

Başka şehirlerin organize sanayi bölgeleri için bu tür bir dönüşümün pek önemli olmayabileceğini dile getiren Eker, ancak Diyarbakır için çok önemli olduğunu kaydetti.

Adana organize sanayi bölgesinde 21 sanayicinin doğalgaz kullanmaya başladığı bilgisini aldığını belirten Eker, bunun önemli olduğunu söyledi.

Bölgenin 30 yıl çok ağır bir sorunla karşı karşıya kaldığını anlatan Eker, şöyle konuştu:
"Bu ağır sorundan tüccarımız da esnafımız da sanayicimiz de yatırımcımız da vatandaşımız da hepimiz çok etkilendik. Bu bizim bütün hayatımızı, bütün sektörlerimizi, bütün tasavvurumuzu Diyarbakır'la ilgili zihnimizde her ne varsa hepsini çok olumsuz etkiledi. Kimsenin hiç bir şeyi düşünecek, görecek, takati, hali, mecali kalmadı. Eli başka bir yerde iş tutan buradan ayrıldı gitti. Herkes bir yerlere kaçtı."
2002 yılından beri milletvekili, 9 yıldır da kabinede olduğunu anımsatan Eker, geçen zaman içinde Diyarbakırlı sanayici ve yatırımcıların ne tür psikolojik baskılar altında olduğunu, ne tür problemler yaşadıklarını yakından bilen birisi olduğunu belirtti.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nin dolmaması, altyapısında çok eksikler olması, başka yerlerde rahatlıkla yapılabilecek bir takım yatırımların yapılmamış olmasının "Yatırımcının takati olmamasından" kaynaklı olduğunu dile getiren Eker, 4,7 milyon liralık yatırımın 4 milyonluk bölümünün Diyarbakır İl Özel İdaresine aktarılmak suretiyle yapıldığını kaydetti.

Türkiye'de bu yatırımın başka bir örneğinin olmadığını aktaran Eker, şunları söyledi:
"Herşey aslında atmosferle başlıyor, havayla başlıyor. Biz barışın havasını teneffüs etmeye başladık. Esas mesele bu. Bir buçuk yıldır biz bu barışın havasıyla yaşıyoruz. Onu teneffüs ediyoruz. Dolayısıyla bu barışın bereketi beraberinde tevsii yatırımını getiriyor. Yani mevcut sanayi yatırım parselleri yetmiyor. Yeni alan kazandırılmasıyla ilgili çalışmaları da yakından takip ediyoruz."
Diğer altyapıyla ilgili eksikliklerin giderilmesi ve buranın gerçekten güzel bir organize sanayi bölgesine dönüşmesi için çalıştıklarını anlatan Eker, şöyle devam etti:
"Sanayi parselleri arasındaki yolların yapılması, bunlar ve yeni alanın tevsii yatırımının bir an önce hizmete girmesi bizim için önemli. Çünkü dönemin ruhunu yakalamak lazım. Tarihinde 30 yıllık kanlı bir süreci geride bırakıp bir barış iklimi teneffüs etmeye başladı.

Bu heyecan getirdi. Yatırımcıya, müteşebbüse yeni bir hamle için güç kaynağı oldu. Bir de hükümetimiz Cumhuriyet tarihimizin en büyük teşvik paketini ve bunun içerisine de Diyarbakır'ı müstesna bir yere yerleştirerek yeni imkanlar getirdi. İşte bu ruhu yakalamak lazım. Bundan istifade etmek lazım."
Eker, konuşmanın ardından Vali Mustafa Cahit Kıraç, AK Parti milletvekilleri Cuma İçten, Mehmet Süleyman Hamzaoğulları ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar'la tesisin açılışını gerçekleştirdi.
Kaynak: AA