(özel Haber) - 650 Bin Hayvan Ücretsiz Aşılanıyor
Aksaray’da hayvan ölümlerinin önüne geçilmesi, bulaşıcı hastalıkların yok edilmesi, verimliliğin ve üretimin artırılması amacıyla Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilerek, İl Özel İdaresi kaynaklarından sağlanan 200 bin TL ile 650 bin küçükbaş hayvan ücretsiz olarak aşılanıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve İl Özel İdaresi tarafından ortaklaşa yapılan proje kapsamında 650 bin hayvanın yüzde 90’ı aşılandı.
Konuyla ilgili bilgi veren Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, bir hayvandaki hastalığın zamanla önce bölgeye ve sonra tüm Türkiye’ye yayıldığını belirterek, bunun önüne geçebilmek amaçlı hayvanları ücretsiz olarak aşıladıklarını söyledi.
Aksaray’ın bir geçiş bölgesi olduğuna değinen Başkan Aktürk, “Aksaray’ımız bir geçiş bölgesi. Doğuyu Batıya, Kuzeyi Güneye bağlayan bir geçiş noktası. O yüzden Türkiye’nin her ilinden Aksaray’a hayvan nakilleri var. Aksaray’dan da Türkiye’nin her yerine hayvan ihracatı yapıyoruz. Tabi buna bağlı olarak bu geliş ve gidişlerde ciddi anlamda bulaşıcı hastalıklara karşı sıkıntı yaşıyoruz. Ülkemizde Şap, Burusalla ve veba gibi hayvanların ölümüne neden olan, verim kayıplarına neden olan çok ciddi hastalıklar var. Bu hastalıkları yenmek için bizim bir projemiz var. Türkiye’nin her ilinde, her ilçesinde, her belde ve her işletmesinde yoğun olarak bir aşılama programı yapılmasını istiyoruz. Şap Aşısı yıllardır büyük baş hayvanlara ücretsiz olarak yapılmakta ama küçükbaş hayvancılığı bu projenin içine bir türlü aldıramadık. Biz de kendi imkanlarımızla, Aksaray Özel İdare bütçesi ile 200 bin lira kaynak sağlayarak şap aşısı aldık ve küçük baş hayvanlara da şah aşısını hayvanlara gerçekleştirdik. Aksaray’da 650 bin civarında küçükbaş hayvan varlığımız var. Bunun yüzde 90’ını aşılanmış durumda. Hem Şap, Hem Burusalla ve hem de koyun keçi çiçeğine karşı ilimizde ciddi anlamda bir aşılama kampanyası yürütüyoruz. Aslında 200-300 baş hayvan sürüsünün 300-400 lira gibi bir ücretle tüm aşıları yapılabilir. Hastalık geldiği zaman vah, tüh para etmiyor. Çok ciddi anlamda hayvanlarda ölüme, verim kaybına neden oluyor ve geri dönüşü de olmuyor. Bir işletmeye giren bulaşıcı hastalık bütün bölgeyi tehdit ediyor ve o yüzden bütün hayvanların aşılanması için elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Bunun ekonomik boyutunu da biz üstlendik. İnşallah hem bölgemizde, h/em ilimizde bu hastalıklara karşı aşılamayı bir program dahilinde yoğun bir şekilde devam ettirmeyi düşünüyoruz. Hükümetimizden isteğimiz, bu aşılamaları belli bir dönemde ücretsiz olarak üreticilerimize getirmeleri ve maliyetin bakanlık tarafından karşılanmasını istiyoruz. Biz verimliliği ve üretimi artırmak istiyoruz. Kaliteli ve sağlıklı gıda üretmek istiyoruz” dedi.