Burdur 3. Ulusal Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı Açıldı

Burdur 3.Ulusal Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı törenle açıldı.

Burdur 3. Ulusal Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı Açıldı

Expolink Fuarcılık’ın destekleriyle başlayan 3.Ulusal Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı açılış töreni Uzay Çatı Halk Pazarı’nda gerçekleşti.
Soma’da hayatını kaybeden maden işçileri için saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunduktan açılan 3. Ulusal Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı’nın gelecek yıl uluslar arası boyut kazanacağını belirten Expolink Fuarcılık ve Avrasya Fuar Yapımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan, "Burdur çeşitli özellikleri ile ön plana çıkan özellikle hayvancılıkta diğer illerdeki örgütlenmesinden sütün kalitesine kadar ön plana çıkmış, Türkiye’nin genelinden bakıldığında hayvancılık ve süt endüstrisi bakımından parlayan bir yıldız olmuştur. Bundan sonra da büyüyerek devam etmesi için sektörün paydaşları dahil olmak üzere yerel firmaların da desteği ile adından söz ettirecek bir fuar olacak. Fuara ülkemizin birçok yerinden firmalar katıldı.

Burdur’un sektördeki potansiyelini bilerek geldiler. Bize sahip çıkan yerli ve yabancı firmalara teşekkür ediyorum" dedi.


Türkiye’nin süt üretiminde Avrupa üçüncüsü olduğunu vurgulayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan ise konuşmasında, "Tarım fuarları gittikçe yaygınlaşmakta ve Burdur’da bu kervana katılan önemli illerimizden biri olarak devam etmektedir" dedi.

Süt sığırcılığının geliştirilmesini stratejik bir hedef olarak belirlediklerini ifade eden Kayhan, "Bakanlık destekleme bütçesinin önemli bir kısmını bu etkinliğe ayırdı.10 yıl önce Türkiye’nin toplam dünya üretimi içinde süt üretiminde 20'nci sırada iken, bugün Türkiye Avrupa’nın üçüncüsü, dünyanın da dokuzuncu büyük üretici ülkesidir. Damızlık hayvan işletmelerimizde 10 yıl önce 250 adet toplam dişi hayvan sayımızda sadece 950 bin iken bugün 1 milyonun üzerinde işletmemiz bulunmaktadır. Dünyada 10 yıl önce kişi başı çiğ süt üretimi 95 litre iken bugün 105 litreye çıkmış, Avrupa Birliğinden 320 litreden, 310 litreye düştüğünü görüyoruz. Türkiye’de ise çok önemli bir rakamla 114 litreden 239 litreye çıkmıştır. Bu durum birçok ülke tarafından gıpta ile karşılanmaktadır" dedi.

Konuşmaların ardından yerli ve yabancı firmaların stantları gezildi.
Kaynak: İHA