Manyas Barajı Regülatörü ve Sulama Sezonu Açılışı Yapıldı

Manyas Barajı sulama regülatörü ve 2014 sulama sezonu açılışı gerçekleştirildi.

Açılışta konuşan DSİ 25. Bölge Müdürü Erol Şenöz, projede sulama, enerji, taşkın, Manyas Gölündeki su seviyesini kontrolde tutma amaçlarının bulunduğunu söyledi.

Manyas Barajı inşaatının tamamlandığını, enerji üretiminin de başladığını kaydeden Şenöz, barajda sağ sahil sulama projesi ile toplam 108 bin dekar sol sahil projesi ile birlikte ise 370 bin dekar alanın yılda 46.500 KW/Saat enerji üreteceğini vurguladı.
Regülatörden 45 kilometre uzunluğunda ana kanal ile suyun taşındığını dile getiren Şenöz, ''Şu anda Türkiye'nin en büyük regülatörü 173 metre genişliğinde, 7 metre yüksekliğinde olup 33 adet kapak bulunmaktadır. Toplam maliyeti 18 milyon liradır. Manyas Barajının 2014 fiyatlarına göre maliyeti ise 264 milyon liradır." diye konuştu.

Daha sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ise Türkiye'nin en büyük regülatörünün açılışının yapıldığını ifade ederek, ''2006 yılında Manyas Barajına gittiğimizde iki tane derivasyon tüneli vardı. Burası Atatürk Barajının 3'te 2 büyüklüğündedir. Baraj 35 kilometre mesafedeki Balya ilçesine kadar gitmektedir. Yatırımlar ​devam ediyor.'' şeklinde konuştu.

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan da Balıkesir'in 14 bin 300 kilometre kare araziye sahip olduğunu vurgulayarak, ''Balıkesir'de sulanmadık alan kalmayacak, tabiki su hayat demek. Eğer bir araziyi sulayabiliyorsak, suyu yönetebiliyorsak iyi bir verim alırız. Hükümetimizin son on yılda Balıkesir'imize yaptığı yatırım 1.2 milyar TL'dir. '' dedi.

Manyas Barajı sağ sahil sulama projesi inşaatının sürdüğü bu nedenle bu yaz 10 bin dekar alanın sulanabileceği açıklandı. Açılışa Gönen Kaymakamı Hüseyin Parlak, Manyas Kaymakamı Mehmet Erdem, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Türkiye Sulama Birlikleri Genel Başkanı Bülent Can, Manyas Belediye Başkanı Tancan Barçin, Sulama Birliği Başkanı Hasan Kahraman, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak: AA