Türk Edebiyatı Altın Yılını Yaşıyor

Kültür ve Turizm BakanlığŸı, 2014 dünya edebiyatına "Türkiye imzası" atmak üzere harekete geçti.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi TurşŸucu, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanı ǖmer LJelik'in talimatıyla Türk edebiyatının yurt dışŸında tanıtılması amacıyla önemli adımlar atıldığŸını bildirdi.
TurşŸucu, Türkiye'nin ilk kez bu yıl iki kitap fuarında birden onur konuğŸu olarak temsil edildiğŸini belirterek, "Bu, zengin kültür ve edebiyat birikimine sahip ülkemiz için çok önemli bir süreç. Türkiye 2014 yılında Kültür ve Turizm BakanlığŸı tarafından yayıncılık sektörü temsilcileriyle işŸbirliğŸi içinde hazırlanan etkinlik programları ile 4 kıtada, 14 ülkede 15 uluslararası kitap fuarına katılacak" dedi.

-İki onur konukluğŸu birden
Türkiye'nin ilk defa iki kitap fuarında birden onur konuğŸu olarak temsil edileceğŸini anlatan TurşŸucu, bu yılın aynı zamanda ülkemizin en fazla ülkede en çok sayıda kitap fuarına katıldığŸı yıl olduğŸunu vurguladı.
Milli EğŸitim BakanlığŸı, Yunus Emre Enstitüsü, Türk İşŸbirliğŸi ve Koordinasyon Ajansı BaşŸkanlığŸı, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ile Yazma Eserler Kurumu BaşŸkanlığŸı gibi kurumlarla tam bir işŸbirliğŸi içinde olduklarını kaydeden TurşŸucu, "Son olarak Macaristan'da onur konuğŸuyduk. Buradaki Türkiye standında nakkaşŸhane kurduk. Ebru ve hat sanatının yapılışŸını katılımcılarla paylaşŸtık. Büyük bir ilgiyle karşŸılaşŸtık" diye konuşŸtu.
TurşŸucu, Türk yayıncılık sektöründe faaliyet gösteren meslek kuruluşŸları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcilerini bünyesinde barındıran Uluslararası Kitap Fuarları Türkiye Ulusal Organizasyon Komitesi'nin desteğŸiyle hazırlanan programlar çerçevesinde Türkiye'nin BudapeşŸte Uluslararası Kitap Festivali ve Pekin Uluslararası Kitap Fuarı'nda 2014 onur konuğŸu olduğŸunu dile getirdi.
-Fuarlar kültür ve sanatın tanıtılmasına aracı oluyor
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü TurşŸucu, fuarlarla ilgili şŸöyle konuşŸtu:
"ǜlkemizin sahip olduğŸu bu potansiyelin etkin bir şŸekilde tanıtılması ve dünya kamuoyunun ülkemiz ile ilgili doğŸru ve doyurucu bilgilere sahip olmasını sağŸlamak amacıyla BakanlığŸımızca yurt dışŸında düzenlenen uluslararası kitap fuarlarına katılım sağŸlıyoruz. Dünya yayıncılarını buluşŸturan uluslararası kitap fuarlarına katılımın, Türkiye'nin kültür, sanat ve edebiyatının evrensel kültür değŸerleri arasında kendine yer bulmasına ve Türk yayıncılığŸının ulaşŸtığŸı ileri düzeyin uluslararası platformda tanıtılmasına büyük katkı sunacağŸını düşŸünüyoruz."
Türkiye'nin şŸu ana kadar uluslararası düzeydeki Paris, Bologna, Londra, Saraybosna, BudapeşŸte ve Abu Dhabi kitap fuarlarında görücüye çıktığŸını belirten TurşŸucu, gelecek günlerde de Tahran, VarşŸova, Book Expo America, Pekin, Moskova, Liber, Frankfurt, Tunus ve İstanbul kitap fuarlarına katılımın gerçekleşŸtirileceğŸini söyledi.
-Türk şŸair ve yazarlar 56 dile çevrildi
TurşŸucu, Türk Kültür, Sanat ve Edebiyatı ile ilgili Eserlerin Türkçe DışŸındaki Dillerde Yayımlanmasına Destek Projesi (TEDA) kapsamında Sait Faik'ten Elif şžafak'a kadar bin 559 kitabın, 56 farklı dilde ve 61 ülkede çevirisinin yapıldığŸını bildirdi.
Dünyada Türkiye'nin kültür sanat ve edebiyatına bakışŸın olumlu anlamda çok değŸişŸtiğŸini vurgulayan TurşŸucu, etkinin diziler ve kitap satışŸlarında net bir şŸekilde görüldüğŸüne değŸindi.
 
Kaynak: AA