Gaün’de 'edebiyat Eylemi ve Nuri Pakdil'Adlı Söyleşi
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), 20. Bilim Kültür Sanat Günleri kapsamında edebiyatçı yazar Nuri Pakdil, Edebiyatçı Fatih Yurdakul ve Edebiyatçı Necip Evlice’nin konuşmacı olarak katıldığı “Edebiyat Eylemi ve Nuri Pakdil” adlı söyleşi düzenledi.
Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen söyleşiye; GAÜN Rektörü Prof.Dr. M. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımları Prof.Dr. Ali Gür ve Prof. Dr. Cahit Bağcı, akademik ve idari personelle çok sayıda öğrenci katıldı.
Söyleşinin açılışında konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, edebiyatçı yazar Nuri Pakdil’in 70’li yılların abidevi insanlarından biri olduğunu söyledi.
Nuri Pakdil’in birçok insan için birer timsal olduğunu belirten Prof.Dr. Coşkun, şöyle konuştu: “Her türlü zorluk karşısında dik durabilmiş, tam bir devrimcidir. Her yönüyle yaşayışıyla, şahsiyetiyle, o dönemlerde aklımızın alamayacağı kimi zaman çok uç davranışlar diyebileceğimiz ve zaman içerisinde çok daha iyi anlayabildiğimiz birçok şeyi gördük Nuri Pakdil’den.”
Pakdil’in çıkardığı Edebiyat Dergisi, yazdığı şiirler ve kitapların gerçek okuyucular için son derece büyük bir nimet olduğunu söyleyen Prof.Dr. Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nuri Pakdil, Yedi Güzel Adam diye dizilere konu olan, değerinin tekrar anlaşıldığı o güzel adamlardan bir tanesi. Gençliğe, o dönemki insanlara çok büyük katkıları oldu. Devrimci kişiliğiyle, dik duruşuyla, farklı bir kimlik ve kişilikle hiç unutulmaz kalbimizde.”
Rektör Prof.Dr. Coşkun’un konuşmasının sonrasında, Nuri Pakdil ve Edebiyat Dergisi hakkında bilgi veren kısa film gösterisi sunuldu.
Hatıraların çok önemli olduğunu belirten edebiyatçı yazar Nuri Pakdil, hatıralara sahip çıkmak ve canlı tutmak gerektiğini söyledi.
Devrimcilik ve yazarlığın insanı kaygıya sevk ettiğini ifade eden Pakdil, sözlerine şöyle devam etti: “Her şeyden kaygı duymaya başlıyoruz. Kaygı duyarak gerçekler yakalanır. Kaygı duymadan gerçeklere ulaşılmaz. Zikzak çize çize yürünerek gerçeğe ulaşılır. Yollar engebelidir.” Sabır ve eylemin birbirinin kopmaz iki parçası olduğunu belirten Pakdil; Gaziantep, Kahramanmaraş ve Halep ile ilgili çocukluk yıllarından anılarını paylaşarak katılımcıların sorularını cevapladı.
Edebiyat dergisinin uzun bir sürecin adı olduğunu belirten edebiyatçı Necip Evlice, özellikle kültürel ve edebiyat alanında yayınlandığı yıllarda çığır açmış, ülkeye yeni bir soluk, farklı bir bakış açısı getirmiş bir eylemin adı olduğunu vurguladı.
Söyleşinin sonunda; Nuri Pakdil, edebiyatçı Fatih Yurdakul ve edebiyatçı Necip Evlice’ye günün anısına GAÜN Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından plaket ve sedef kakma sandık hediye edildi.