Menderes Nehri Yatak Temizliği Sürüyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Büyük Menderes Nehri yatak temizliği çalışmaları Söke-Bağarası karayolu üzerindeki Menderes köprüsünün çevresinde sürüyor.

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Büyük Menderes Nehri yatağından süren çalışmaları yerinde inceledi.
Kocabaş, yaptığı açıklamada, yatak ıslah çalışmasının yıllardır devam ettiğini, 2014 yılı üçüncü etap ıslah çalışmasının Söke regülatörü ile Özbaşı Kovanburnu arasında yapılacağını bildirdi. Çalışmaların Söke'ye ulaşmasını sabırsızlıkla beklediklerini kaydeden Kocabaş. "Biz Büyük Menderes nehrinin sonunda çiftçilik yapıyoruz. Nehrin yatağının daralması nedeniyle, taşkınlarla ürünlerimiz zarar görüyor ya da barajlardan salınan suyun ovaya ulaşmaması nedeniyle sıkıntısı yaşıyorduk. Yatak temizliğinin Söke bölgesine ulaşmasından son derece memnunuz" dedi.

Menderes nehrinin ana yatağının daralmasından dolayı bölgede yaklaşık 100 bin dekar arazinin "taşkın bölgesi" ilan edildiğini ifade ene Kocabaş, bölgede kışlık ürün yetiştirilemediğini ve zararlarının büyük olduğunu söyledi.

Kocabaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Nihayet Menderes nehri temizliğini yapan iş makineleri Söke bölgesinde çalışmaya başladı.

Geçen sene Çine karayolundan Söke'ye doğru başlayan Büyük Menderes yatağı temizliği Bağarası köprüsüne ulaştı. Böylece 90 kilometrelik bir temizlik yapılmış oldu. Şimdi 72 kilometre daha temizlik yapılarak denize ulaşılacak. 2014 yılı içinde nehrin Bağarası köprüsü ile Özbaşı Kovanburnu arasındaki 32 kilometrelik bölümün temizlenmesi hedefleniyor. İş makineleri büyük bir hızla çalışıyor. 2015 yılında da Özbaşı Kovanburnu mevkisinden Menderesin denize kavuştuğu aralık olan 40 kilometrelik bölüm temizlenecek. Menderesin yatak temizliğinin tamamlanması ile birlikte bölgemiz hem taşkınlardan kurtulacak hem de barajlardan bırakılan su bölgemize daha kolay ulaşacak. Sulamada sıkıntı olmayacak. Kuraklık korkusu azalacak."
Kaynak: AA