Boğazköy Barajı'nın Kirletildiği İddiasına Cevap

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş’ın, Boğazköy barajının, İnegöl Genel Arıtma Tesisinde yaşanan sıkıntıdan dolayı kirletildiği yönündeki iddiasına, İnegöl Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürü Erol Eruğur sert cevap verdi.

Boğazköy Barajı'nın Kirletildiği İddiasına Cevap
Eruğur, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş’ın medyada ismini duyurmak için beyanatta bulunduğunu ileri sürerek, “Talihsiz ve bilinçsizce bir açıklama” dedi.


Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş’ın, "Boğazköy Barajı'nın suyu maalesef İnegöl'deki arıtma tesislerinden kaynaklanan sıkıntıdan dolayı tuzlu akmaktadır. Tuzlu suyu bu şekilde tarımda kullanmak imkansız. Tuzlu suda sebze yetişmez, verim alınamaz. Toprak çoraklaşır. Bu aşamada Boğazköy Barajı su tutmuyor. Su doğrudan Kocasu'ya akıyor. Bu suyu Yenişehir çiftçisi kullanmak zorunda kalıyor. Eğer çiftçi bu suyu kullanmaya devam ederse, toprağın verimini öldürür. İnegöl Organize Sanayi Bölgesindeki Arıtma Tesisleri yeteri kadar çalıştırılmıyor” şeklindeki açıklamasına, İnegöl OSB Müdürü Erol Eruğur’dan sert cevap geldi.

BAKANDAN ONAYIMIZ VAR
Konuyla alakalı basın açıklaması yapan İnegöl OSB Müdürü Erol Eruğur, “Bursa basınından edindiğimiz bilgiye göre, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı, bilinçsiz ve talihsiz bir açıklama yapmış. İnegöl Atık Su Arıtma Tesisinden zehirli suların geldiği yönünde bir ifade kullanmış. Zehirli suyun nasıl geldiğini nereden tespit etmiş? Biz bu tesise 40 milyon dolar para harcayarak, çevrenin korunmasıyla ilgili yatırım yapmış durumdayız. Her ay bu tesisin, hem bizim deşarj çıkış noktamızdan hem de barajın çıkış noktalarından sürekli su numuneleri alarak, analizlerini özel laboratuvarda da değil, devletin kuruluşu olan TÜBİTAK’da yaptırmaktayız. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü kanalıyla, barajdaki su kalitesinin ne safhada olduğunu öğrenmiş ve beyanatı var. Zararlı, sorun yaratacak bir suyun olmadığını ifade eden yazı bizim dosyamızda” dedi.

İDDİA TALİHSİZ VE BİLİNÇSİZCEDİR
Arıtma tesisinden dolayı barajda herhangi bir sıkıntı, insan sağlığına ve toprağa zarar verecek herhangi bir şeyin olmadığının altını çizen Eruğur, “Onlar bir tuz tutturmuşlar. Biz, tuzun da miktarını sürekli analiz yaptırıyoruz. Biz, onlardan daha önce bu Yenişehir ovasının sulanmasıyla ilgili hassasiyetimizi göstermiş ve bu konuda çalışmış bir sanayi bölgesiyiz. Bilir bilmez, anlar anlamaz herhangi bir belgeye dayanmadan böyle bir açıklama yapmak, bence talihsiz ve bilinçsizcedir. Yenişehir ilçemizin çiftçileri de bizim insanımız. Kulağımızın üstüne yatsak eyvallah” diye konuştu.

SAÇMA SAPAN BEYANATTA BULUNMUŞ
İddialar da suyun renginden de bahsedildiğini hatırlatan Eruğur, “Suyun rengini görünce zararlı su zannediyorlar. Renkten bahsediliyor. Onlar zannediyor ki, renksiz akan su zararlı değildir. Renkli çay da içiyoruz, meşrubatlar içiyoruz. O zaman hepsinin zararlı olması lazım. Aslında baraj gölünde renkte kalmıyor. O sıvının içerisinde herhangi bir zararlı madde var mı, yok mu, o önemli. Renk önemli değil. Aslında barajdaki renkte çok önemsiz. Renk olsa bile renkli su ve sıvının içerisinde zararlı maddenin olması önemli. Bizde de şuanda o kesinlikle mevcut değil. Ziraat Odası Başkanı o açıklamayı yapmadan önce gelip benden bilgi alsaydı. Ben ona arıtma tesisinin çıkışındaki suyun rengini de gösterirdim. Bilmeden kulaktan dolma, saçma sapan bilgiler alarak, saçma sapan beyanatta bulunmuş. Biz çevreyi koruma anlamında gereken hassasiyeti ziyadesiyle gösteriyoruz. Onun içindir ki, Türkiye’de böyle bir gelişmiş Atık Su Arıtma Tesisi yok. Ülkemizdeki diğer arıtma tesislerinde çamur kurutma tesisi de yok ama biz de var. İstedikleri zaman gelirler görüşürüz. Analizleri de önlerine koyarız. O zaman anlarlar, tesisimizin pırıl pırıl çalıştığını görürler. Bunu özellikle belirtmek istiyorum, bu talihsiz bir açıklamadır. Yazıklar olsun” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA