Kadına Karşı Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi Konya’da

Jandarma Genel Komutanlığı’nın yürüttüğü “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi” Konya'da verilen eğitimlerle devam ediyor.


Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin finansal desteğiyle Konya’da yürütülen, Konya Valiliği, Cumhuriyet Başsavcılığı, İl Jandarma Komutanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve birçok sivil toplum kuruluşunun desteğiyle farkındalık oluşturma ve eğitim seminerinde 12 bin Jandarma Genel Komutanlığı personeline toplumsal cinsiyet, kadına yönelik aile içi şiddetle mücadele, bu alanda jandarmanın görevi, sorumlulukları ve uygulanacak prosedürler ile 6282 sayılı yasa ve işleyişi konularında eğitim verilecek.

Kadına yönelik aile içi şiddetle mücadelede idari kapasitesini daha da arttırmayı, kurumlar arası işbirliğini kuvvetlendirmeyi ve kendi içinde eğitim verecek 250 eğitmeni yetiştirmeyi hedefleyen projenin Konya ayağında ilginç araştırma sonuçlarına değinen Konya Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Güray Alpar, “Dikkati çeken husus eşinden boşanmış veya ayrılmış kadınlardaki şiddet oranları. Buradaki şiddet oranı diğer kadınlara oranla daha yüksek. Yüzde 78-80 gibi boyutlara ulaşıyor. Bu da yapılan istatistikler ve anketler sonucunda ortaya çıkmış bir rakam. Yine kadınlara sordukları vakit yani ‘Dayak yediniz, ne yaparsınız?’ sorusuna kadınların yüzde 45’i ‘Hiçbir şey yapmam, katlanırım’ cevabı vermiştir. Bu oran doğu illerimizde biraz daha artmaktadır. Bizim açımızdan dikkate alınması gereken diğer bir husus kadınların yüzde 20’si güvenlik güçlerinin görevini yeterince yerine getirmediğini düşünüyor. Yüzde 75’i de diyor ki güvenlik güçlerimizi eğitirsek bu şiddet olaylarını biraz azaltabiliriz diye düşünüyorlar” dedi.

Projenin 3 ana bileşen altında sürdürüldüğünü belirten Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Şube Müdürü Jandarma Binbaşı Gürkan Eker de, “Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, bir kolluk kuvveti olan jandarmanın asli görevlerinden ve öncelikli görevlerinden birisidir. Bu kapsamda bir kısmı masada da yer alan konferans, seminer, bilgilendirme toplantısı türü 2 bin 372 faaliyet icra edilmiştir. Jandarma Genel Komutanlığı’nın bu alanda yaptığı önemli çalışmalardan biri de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi’dir. Proje hazırlıkları tamamlanarak 23 Temmuz 2013 tarihinden itibaren faaliyetleri sürdürülmektedir. Proje 3 ana bileşen altında icra edilmektedir. 1. bileşende Jandarma Genel Komutanlığı’nın idari kapasitesinin artırılması, 2. bileşende eğitim faaliyetleri düzenlenmesi ve icrası, 3. bileşende ise kurumlar arası koordinasyon sağlanması ve bilinç oluşturma faaliyetleriyle desteklenmesi yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

Projenin Konya’ya ulaştığının kanıtı ve hatıra olması amacıyla Vali Muammer Erol proje tanıtımının yer aldığı dövize imza attı. Seminer, Bilgi üniversitesi Öğretim Görevlisi Sevinç Eryılmaz’ın sunumuyla devam etti.
Kaynak: İHA