Avrupa Roman Zirvesi

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ayrımcılıkla karşı karşıya kalan ve zor şartlar altında yaşayan Romanların sorunları geniş katılımlı Avrupa Roman Zirvesi'nde masaya yatırıldı.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Brüksel'deki toplantıda yaptığı konuşmada, Birlik kurumları ile sivil toplumun işbirliği sayesinde uzun bir yol kat ettiklerini belirterek, "Bir toplum ancak en zayıf üyeleriyle ilgileniyorsa güçlüdür" dedi.

Romanlara destek olmak amacıyla geçtiğimiz yıllarda çok sayıda önlemin devreye sokulduğunu belirten Barroso, "Her şey mükemmel diyemeyiz. Bu aşamadan uzağız. Şimdi yapılması gereken mevcut politikaların yasal ve mali önlemlerle birleştirilip tam olarak uygulanması" dedi.

Bazı olumlu gelişmeler görülmesine karşın Avrupa'da yaşayan Romanların gerçek durumlarının unutulmaması gerektiğini söyleyen Barroso, bu toplumun en ileri yoksulluk koşullarında yaşamasının ve bazı şehirlerde sosyal dışlamaya maruz kalmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Barroso, siyasi liderlerin önyargılarla mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi.
Toplantı sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Viviane Reding de Avrupa çapında "ufak mucizeler" yaşandığını belirterek 28 AB üyesi ülkede alandaki somut eylem ve projelerin Romanların hayatını iyileştirebileceğini söyledi.

Reding, Roman kampları ziyaret edildiğinde sonuçların görülemeyeceğini, ancak "bunun kendisine umutlu olma nedeni veren ilk Avrupa Roman Zirvesi olduğunu" kaydetti.

AB Komisyonu'nun İstihdam ve Sosyal İşlerden Sorumlu Üyesi Laszlo Andor da Roman nüfusunun istihdam, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimde alarm verici düzeyde ayrımcılıkla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Avrupa'da 10-12 milyon Roman yaşıyor. Avrupa Konseyi verileri hemen hemen her AB ülkesinde Roman varlığını ortaya koyuyor. Romanların nüfusa oranla en yoğun olarak bulundukları ülkeler ise Bulgaristan (yüzde 10), Slovakya (yüzde 9), Romanya (yüzde 8) ve Macaristan (yüzde 7) olarak sıralanıyor.
Kaynak: AA