Oniks İşlemeciliğini Evlerinde Yaşatmaya Çalışıyorlar

Kırşehir'de evlerinin bir kısmını atölyeye çeviren iki kardeş, unutulmak üzere olan oniks taşı işlemeciliğini yaşatmaya çalışıyor.

Ünlü bozlak ustası Neşet Ertaş'ın da akrabaları olan kardeşlerden Erdem Ertek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalgıcılık mesleğinin fazla gelir getirmemesi nedeniyle çocukluklarından itibaren baba mesleği oniks taşı işlemeciliğine yöneldiklerini söyledi.

Bağbaşı Mahallesi'ndeki evlerinin bir kısmını bölerek oluşturdukları atölyede bu sanatı yaşatmaya çalıştıklarını belirten Ertek, 20 yıl önce Kırşehir'deki oniks taşı işlenen atölye sayısının 60'ı geçtiğini, son zamanlarda ithalatın artması ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle bu sayının ikiye kadar düştüğünü dile getirdi.
Ertek, atölyede oniks taşından Atatürk, Mevlana, Ahi Evran-ı Veli, Neşet Ertaş gibi şahsiyetlerin heykelcikleri ile saz, lale benzeri figürlerden oluşan çeşitli hediyelik eşyaların üretimini yaparak sattıklarını ifade etti.

Yıllardır müzik yapmamalarına rağmen atölyede bozlak türküleri dinlemeden çalışmadıklarını belirten Ertek, şöyle konuştu:
"Baba mesleği olan oniks taşı işlemeciliğini yaklaşık 20 yıldır evimizin bir bölümünde oluşturduğumuz atölyede sürdürüyoruz. Aynı zamanda Neşet Ertaş'ın akrabalarıyız. Aynı abdal aşiretindeniz. Çalgıcılıkla geçinemeyen babamızın başladığı bu meslek bize miras kaldı. Babam, artık çalgıcılıktan geçinmenin mümkün olmayacağını düşünmüş ve daha rahat bir yaşam sürdürebilmek amacıyla taş işlemeciliğini meslek olarak seçmiş. Biz de devam ettiriyoruz."

- İthal ürünler sektörü bitme noktasına getirdi

Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin Ekicioğlu ise iki kardeşin yok olmaya yüz tutan oniks taşı işlemeciliğini yaşatmaya çalışmasının takdire değer olduğunu söyledi.

Yaklaşık 20 yıl önce Kırşehir'deki oniks taşı işletmesi sayısının 60'ı bulduğunu, ancak son yıllarda bu sektörde ithalatın artmasıyla bu işin yapıldığı atölye sayısının ikiye düştüğünü ifade etti.

Ekicioğlu, şunları kaydetti:
"Maden ocaklarının zayıflaması, yurt dışından işlenmiş taş ithalatının artması Kırşehir'deki işletmelerin bir bir kapanmasına neden oldu. Pakistan, Çin, Hindistan gibi ülkelerden fazla miktarda işlenmiş oniks taşı ürünü girdi. Kırşehir'deki oniks taşı ocaklarından maden çıkarmak çok maliyetli olduğu için firmalar bu işe yanaşmıyorlar. Genelde Sivas, Eskişehir gibi illerden getirilen oniks taşı işleniyor."
Mesleği yaşatmaya çalışan 2 oniks taşı işletmesini destekleyerek ayakta kalmalarını sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Ekicioğlu, "Ürünlerini başta Antalya olmak üzere turistik yerlere pazarlamalarına yardımcı oluyoruz. Kırşehir'de yapımı devam eden Ahi Külliyesi tamamlandığında oniks taşı ürünlerinin satılacağı bir yer gösterilmesini istiyoruz" diye konuştu.


Kaynak: AA