'Kamu-özel Ortaklığında Türkiye Çok Daha Güvenilir Durumda'

YDA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, Türkiye'nin son düzenlemelerle kamu-özel ortaklığı projelerinde çok daha yatırım yapılabilir ve güvenilir bir durumda olduğunu, bundan sonra daha çok yabancı yatırımcının beklenebileceğini belirtti.

İstanbul'daki İngiliz Konsolosluğu'nda, Market Maker Group tarafından düzenlenen "Türkiye Kam-Özel Ortaklığı Altyapı Finansmanı Forumu"nda konuşan Arslan, kamudaki zihniyet değişiminin yasal değişikliklerle ve düzenlemelerle somut adımlara dönüştüğünü, bu gelişmelerin uluslararası finansmanı Türkiye'ye çekeceğini kaydetti.

"Kamu bizi artık müteahhit değil yatırımcı olarak görüyor" diyen Arslan, kamudaki bu bakış açısının kendilerini memnun ettiğini söyledi.


Güvenilirlik konusunda özel sektör lehine önemli adımlar atıldığını vurgulayan Arslan, bu duruma gelinmesinde ise özel sektörün, finansal danışmanlarla bankaların uzun uğraşlarının ve müzakerelerin etkili olduğunu anlattı.
Arslan, yasal düzenlemeler, kamu ihale mevzuatındaki değişiklikler ve anlaşmazlığa neden olan ihale dokümanlarının düzenlenmesiyle artık bankacılık ve finansman açısından güvenilirliğin sağlandığına dikkati çekti.
Kamunun ihaleler üzerindeki yetkisini bağımsız danışman kuruluşlarla paylaşmasının yabancı yatırımcıyı da rahatlatacağını dile getiren Arslan, Hazine Müsteşarlığı'nın son değişikliklerle artık sadece ana borçlara değil sermaye için de garanti verdiğine işaret ederek, bunun uluslararası finansman açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Arslan, "Türkiye son düzenlemelerle kamu-özel ortaklığı projelerinde çok daha yatırım yapılabilir ve güvenilir bir durumda. Bundan sonra daha çok yabancı yatırımcı beklenebilir" dedi.

Özel sektörün kamu-özel ortaklığı programlarında edindiği tecrübelere değinen Arslan, Türkiye'nin bu tür projelerde bölgede bir "know-how" merkezine dönüştüğünü ve bu birikimin artık diğer ülkelere aktarılabilir bir seviyeye ulaştığını da sözlerine ekledi.
Kaynak: AA