27 Tesis ve Bunlara Bağlı 91 Baca Online Olarak İzleniyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hava kirliliği ile daha etkin mücadele edebilmek için yüksek kirlilik oranına sahip tesislerin ülke genelindeki envanterini çıkardı.

Türkiye genelinde 223 tesiste 493 baca için Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi (SEÖS) taktırma zorunluluğu olduğu belirlendi. Şu ana kadar ise 27 tesise ait 91 baca, çevrimiçi (online) olarak izlenmeye başlandı.
Bakanlık yayımladığı Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri Tebliği ve bu tebliğe bağlı olarak yayımladığı genelge ile tesislerin bacalarına taktırmak zorunda olduğu sürekli emisyon ölçüm sistemlerinin kurulması ve sürekli Emisyon Ölçüm Sistemlerinden elde edilen verilerin depolanması, verilerin geçerli kılınması ve devamında Bakanlık merkezine çevrimiçi (online) aktarılması hususlarını düzenledi.

Bu kapsamda Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi (SEÖS) Genelgesi ile tesislerden;
-Çimento Fabrikaları, Doğalgaz Çevrim Santralleri, Şeker Fabrikaları, Termik Santraller, Demir-Çelik Fabrikaları, Petrokimya Tesisleri ve Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisleri ile sektör gözetmeksizin atıkları ek yakıt amaçlı kullanan tüm tesisler 31 Aralık 2014 tarihine kadar,
-Otomotiv Fabrikaları, Gübre Fabrikaları, Lastik Üretim Tesisleri, Cam Üretim Fabrikaları, Kimya Fabrikaları, Ağaç İşleme Tesisleri, Kireç Fabrikaları, Asit Üretim Tesisleri, Gıda Fabrikaları, Kağıt Fabrikaları ve Tekstil Fabrikaları 31 Aralık 2015 tarihine kadar,
-Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri Tebliği Kapsamında kalan ve yukarıda belirtilmeyen diğer tesisler ise 31 Aralık 2016 tarihine kadar
Bakanlık merkezine çevrimiçi (online) veri iletimine başlamaları zorunluluğu getirildi.

Su ana kadar ise; 1 Adet Petrokimya, 1 Adet Atık Bertaraf, 5 Adet Kimya,3 Adet Metalurji,2 Adet Demir Çelik,4 Adet Enerji,4 Adet Otomotiv,3 Adet Ağaç İşleri,2 Adet Çimento,2 Adet Yapı işleri; Sektöründe olmak üzere 27 tesis ve bunlara bağlı 91 baca (SEÖS) sistemini kurdu ve online takibe alındı.

20 HAVA KALİTESİ İZLEME İSTASYONU DAHA KURULACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hava kalitesi izleme ağını genişletiyor. 2014-2015 yıllarında toplam 20 adet daha, hava kalitesi izleme istasyonu kurulacak.

Türkiye genelinde 2005 yılında 36, 2007 yılında 45 adet Partikül Madde (PM10) ile Kükürtdioksit (SO2) parametrelerinin online olarak ölçüldüğü hava kalitesi izleme istasyonları kuruldu. 2007 yılında ise; tüm hava kalitesi ölçüm sonuçlarını herhangi bir müdahale olmaksızın anlık olarak www.havaizleme.gov.tr web adresinden kamuoyunun bilgisine sunulan Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı kuruldu. Günümüz itibari ile hava kalitesi ölçüm sonuçlarının online olarak ölçüldüğü istasyon sayısı 169’a ulaştı.

Avrupa Birliği uyum sürecinde Marmara Bölgesel Temiz Hava Merkezi’ne bağlı; İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Çanakkale, Balıkesir, Yalova, Bilecik, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli illerinde hava kalitesi ön değerlendirme çalışması yapıldı.

HAVA KALİTESİ İZLEME AĞI GENİŞLETİLİYOR
Toplam 39 adet istasyonun kurulumu 2009-2013 sürecinde gerçekleştirildi.

2012 yılında Samsun Temiz Hava Merkezine (THM) bağlı; Samsun, Sinop, Amasya, Çorum, Tokat, Sivas, Ordu ve Giresun illerinde gerçekleştirilen hava kalitesi ön değerlendirme çalışmasında; söz konusu merkeze bağlı toplam 9 adet istasyona ilaveten 5 adet trafik, 2 adet sanayi, 1 adet kırsal ve 12 adet ısınma kaynaklı izleme istasyonu olmak üzere toplam 20 adet yeni istasyonun kurulması gerektiği tespit edildi.

2014 yılı yatırım programına önerilen Samsun Temiz Hava Merkezine bağlı illerde istasyon kurulumu projesi kapsamında bölgeye 20 adet daha, hava kalitesi izleme istasyonu kurulacak

Kaynak: İHA