Emeklilerin Köyüne Gençlik Aşısı

Antalya’nın Finike ilçesine bağlı Gökbük köyünde, Köy Kültür ve Dayanışma Derneği ile Akdeniz Üniversitesi’nin ortaklaşa üstlendiği Türkiye'de ilk defa yapılacak gençlerin eğitim göreceği, yaşlıların da güvence altına alınacağı Evim Huzur Evi Projesi hayata geçiyor.

Emeklilerin Köyüne Gençlik Aşısı

Doğal güzelliği ve 14. yüzyıla dayanan tarihi geçmişiyle dikkati çeken Gökbük köyü, Finike ilçesinin 20 km kuzeyinde yer alıyor. Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilmesi planlanan Evim Huzur Evi Projesi için Antalya’nın keşfedilmemiş cennetlerinden biri olan bu köye, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Özbek, Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı Doç.Dr. Özgür Arun, Yrd.Doçent Doktor Türkan Yılmaz, ABD’li Yaşlılık Bilimi (Gerontoloji) Uzmanı Jason Holdsworth, Avustralyalı Profesör Terence Seedsman ile eşi Maureen Seedsman ve Japon Profesör Hisao Osada ile birlikte Akdeniz Üniversitesi gerontologlarından oluşan kalabalık bir ekip gelerek incelemelerde bulundu.

GENÇLER KÖYÜ TERK ETTİ
300 nüfuslu Gökbük köyünde doğal olanaklara rağmen turizmin gelişememesinin ekonomik anlamda sıkıntı yarattığını dile getiren Gökbük Köy Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Okay Şütçüoğlu, köyde yaşayan gençlerin şehirlere göç ederek buralarda talih arayışına girdiğini belirtti.

Gençlerin köy dışına yönelmesi ile birlikte köyün yaş ortalamasının 65’e yükseldiğine dikkat çeken Sütçüoğlu, köy halkına seslenerek, “Ülkenin şartları çetin. Çocuklarınız gurbette çalışmak zorunda. Sizlere dönük fazla katkıları olamayabilir. Ama bunu çok görmeyip onları hoş görmeniz lazım” diye konuştu.

EVİM HUZUR EVİ PROJESİ
Gençlerin köy dışına göç etmeleriyle birlikte bakıma muhtaç kalan köy halkı için Evim Huzur Evi Projesi’ni geliştirdiğini aktaran derneğin başkanı Sütçüoğlu, genç nüfusun terki ile birlikte köydeki yaşlıların bakıma muhtaç kaldıklarına dikkat çekti. Sütçüoğlu, “bir faydam olsun’ diyerek, bu konuda bir şeyler yapmak gerektiğini düşünüp üniversitedeki hocalara gittiğini anlatan Sütçüoğlu, şunları söyledi: "Gökbük köyüne gelin, atalarım orada yalnız başına yaşıyorlar' diyerek onları davet ettim

Sütçüoğlu köylülerine de, "Bu insanlar kendi alanlarında uzmanlaşmış ve özellikle yaşlı kimselerin sorunlarıyla ilgili birçok bilgi ve deneyim geliştirmiş, bu konularda çalışma yapan insanlar. Sizlere katkıları çok olacaktır” diyerek onları bilgilendirdi.

“PİLOT BÖLGE GÖKBÜK”
Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Özbek de projeyle ilgili şöyle bilgi verdi: “Öğrendiğimize göre köyde şu an ortalaması 65 yaş üstünde bir nüfus var. Bunların içinde kendi yemeklerini yapamayanlar, yemeğini yapsa da kendisi yiyemeyecek durumda olan insanlarımız var. Onlarla kişisel görüşmeler yaparak ve sorunlarını tam tespit edip bir proje oluşturarak, Finike Kaymakamlığı, Finike Belediye Başkanlığı ve Akdeniz Üniversitesi işbirliğiyle bu projeyi pilot bölge olarak burada hayata geçirmek istiyoruz.”
1950 yılında yapılan ve kullanım dışında kalan okulu restore ederek proje için kullanacaklarını da anlatan Özbek, şunları söyledi: “Bu okulumuzu üniversitemiz desteğiyle onarıp sponsorlar bularak, gerontoloji bölümü öğrencilerimizin yaz stajlarını bu köyde geçirmelerini sağlayacağız ve onlar için burayı barınma, etüt merkezi gibi bir kurum olarak kullanmak istiyoruz.”

“TÜRKİYE DÜNYANIN EN HIZLI YAŞLANAN ÜLKESİ”
Türkiye’de yaşlanma oranının hızla artış gösterdiğine dikkat çeken Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Özgür Arun ise, Türkiye’nin dünyanın en hızlı yaşlanan ülkesi olduğunu açıkladı.

Bu durumun bir süre sonra ülke için büyük bir sorun olacağını vurgulayan Gerontoloji Bölümü Başkanı Arun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz, Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü olarak bir binayı almak ve Gökbük köyünde yaşlılara ve yaşlanan kişilere hizmet veren bir model ev haline dönüştürmek istiyoruz. Burada hayata geçireceğimiz modelin, tüm Türkiye’ye örnek olması için çalışıyoruz. Bugün hocalarımız ve gerontoloji bölümünün yurt dışından gelen misafir hocaları ile birlikte köyümüzde incelemeler yaptık ve bu incelemelerin neticesinde hazırlayacağımız raporla bakanlıktaki yetkililerle görüşeceğiz. Bu binayı işe yarar, kullanılabilir, tüm köylülere hizmet eden yeni bir model eve dönüştüreceğiz. Umuyorum bunu kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki dönemde Haziran ayından sonra, gerontoloji bölümü öğrencileri Gökbük köyünde staj yapmaya başlayacaktır.”

PROJEYE YURT DIŞINDAN DESTEK VAR
Evim Huzur Evi Projesi’ne, Amerika, Japonya ve Avustralya gibi ülkelerden gelen bilim adamları da destek veriyor. Gökbük köyünde yapılan projeyi son derece anlamlı bulduğunu ifade eden ABD’li Gerontoloji Uzmanı Jason Holdsworth, şunları söyledi: “Köylüler burada bir şey yapılmasında konusunda çok istekli. Bu anlamda Gökbük köyünde bulunmaktan çok mutluyuz. İleriki aşamalarda köylülerin istihdam edilebilmesi için çalışmalar yapılacağına inanıyoruz ve bunu görmek isteriz.”
Gerontoloji alanında dünyanın önde gelen isimlerinden biri olan Avustralyalı Profesör Terence Seedsman ise, Avustralya’da bu tür örneklerin olduğuna işaret ederek,“Bu okulun restore edilerek eski haline getirilmesi, köy için faydalı olacak bir merkez haline dönüşmesine sebep olacaktır” diye konuştu.

Kaynak: İHA