Kayseri'de Hastaların Şuur Kontrolü Para Testiyle

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, genellikle hastane aciline şuur bozukluğu olan çocuklar getirildiğinde isminin, yaşının ve nerede doğduğunun sorulduğunu belirterek, "Ama biz Kayseri'de acilde bunun yerine çocuklara para gösteriyoruz, onu tanıyıp tanımadığını soruyoruz. Eğer tanıyorsa şuuru açıktır" dedi.

Keleştemur, Kayseri Ticaret Odası (KTO) ile ERÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesince Hiton Otel'de düzenlenen 3. Kayseri Ekonomisi Sempozyumu'nda, Kayseri ekonomisinin bilimsel boyutunun yanı sıra mizahi de bir boyutu olduğunu söyledi.

Kayserililerin ticari becerililikleriyle bilindiğine dikkati çeken Keleştemur, insanların bu yönünün sık sık mizahi olarak da ele alındığını dile getirdi.

- Acil serviste şuur kontrolü para ile yapılıyor

Keleştemur, "Genellikle hastane aciline şuur bozukluğu olan çocuklar getirildiğinde ismini, yaşını, nerede doğduğunu, Cumhurbaşkanının adını sorarız. Ama biz Kayseri'de acilde bunun yerine çocuklara para gösteriyoruz, onu tanıyıp tanımadığını soruyoruz. Eğer tanıyorsa şuuru açıktır. Sonra da paranın miktarını sorarız, eğer 10- 20 lira diyerek tanıyorsa taburcu ederiz, tedaviye gerek yoktur. Belki belirli aşamalarda tahlillerini yaparız ancak sonuçta sağlıklı olduğunu söyleriz" diye konuştu.

Kayserililerin çocuklarını kendi yanlarında çalıştırmadıklarına dikkati çeken Keleştemur, "Kayserililer, çocukların kendi yanlarında eğitemeyeceklerini düşünürler ve komşunun dükkanına verirler. 'İl, yani el yumruğunu yemeyen kendi yumruğunu büyük sanır' derler. Ayrıca pazarlık yapmadaki maharetleri de ün salmıştır" ifadelerini kullandı.
KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, 2 gün sürecek sempozyumda Kayseri ekonomisinin dünü ile bugününün ele alınacağını söyledi.

Hiçyılmaz, sempozyumda 55 bildiri sunulacağını, sempozyumun sonuçlarını kurum ve kuruluşlara ulaştıracaklarını belirtti.

Göreve geldikleri günden bu yana yeni projeler başlattıklarını belirten Hiçyılmaz, "İhracat potansiyeli olan yerlere ticaret ofisleri açıyoruz. İlkini Erbil"e açmak için çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bu ofisin ardından potansiyellerine göre başka bölgelere de Kayseri ticaret ofisleri açacağız" diye konuştu.

ERÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Erdem ise ekonomik kalkınmada kentlerin öneminin arttığını, küreselleşme ile yerelleşmenin iç içe geçtiğini dile getirdi.
Kentlerin ülke ekonomisinin lokomotifi olduğunu ifade eden Erdem, "Kentsel büyüme paradigmasında ciddi bir değişim var. Eskiden devlet, dış yatırım odaklı, dışarıdan kışkırtılan büyüme paradigması hakimken bugün tabandan, içten gelişen bir kalkınma paradigması var. Kalkınma artık kamu, özel ve sivil toplum kesimlerinin birlikte yönetimine doğru kayıyor" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından "Geçmişten Geleceğe Kayseri'nin Ekonomik Potansiyeli" Paneli başladı.

Panele, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ahmet Hasyüncü, Kayseri Yükseköğrenim ve Yardım Vakfı Başkanı Mustafa Nevzat Özhamurkar, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Kayseri Erciyes AŞ. Genel Müdürü Murat Cahit Cıngı katıldı.

Kaynak: AA