Sümerpark Güneşparkı’na Dönüştürülüyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Dünya Metropol Belediyeler Birliği ödüllü Sümerpark’ın enerji ihtiyacını karşılayacak şekilde Güneşpark’a dönüştürüyor.

Sümerpark Güneşparkı’na Dönüştürülüyor

2 milyon liralık Sümerpark’ın Güneş Parkı'na Dönüştürülmesi Projesi’nin yaklaşık 666 bin liralık bölümünü Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacağı belirtildi. Hibe için Büyükşehir Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun ile protokol imzaladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal politikalar ve uygulamaların üssü durumundaki Sümerpark Ortak Yaşam Alanı ile ilgili olarak Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından Sümerpark’ın Güneş Parkına Dönüştürülmesi projesi hazırladı. Kent Mobilyaları ve Estetik Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen projeye maddi destek için Karacadağ Kalkınma Ajansı’na başvuruldu. Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın 2014 Yenilenebilir Enerji Kaynakları Mali Destek Programı tarafından proje başarılı bulundu ve yaklaşık 666 bin lira hibe desteği sağlandı.

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun proje ile ilgili hibe protokolünü imzaladı. Dr. Karakoyun hibenin 2014 Yenilenebilir Enerji Kaynakları Mali Destek Programı çerçevesinde sağlandığını ifade etti.

Kışanak da imza töreninde Diyarbakır’ın yenilenebilir enerjiyi gündemine almasının zamanının geldiğini belirterek, hedeflerinin bu potansiyelin açığa çıkarılması gerektiğini söyledi.

Fırat Anlı da Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın yenilenebilir enerji başlığını açmasının çok önemli olduğunu belirterek, destek için Karakoyun’u kutladı. Görüşmede tarihi eserlerin restorasyon çalışmasından istihdam ve kalkınmaya dönük projeler konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

GÜNEŞPARK BÖLGEYE ÖRNEK OLACAK
Lisanssız elektrik üretimine ilişkin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 2 Ekim 2013 tarihinde yayınlanan yönetmeliğe dayanılarak hazırlanan proje ile üretilen enerji aynı yönetmeliğe göre çift okuma sayacı takılarak dağıtım şirketinin şebekesine bağlanacak. Bu sayede, kurulan sistemin maliyetinin 4-5 yıl içinde geri dönüşümü sağlanacak. Sümerpark’ın testere şeklindeki çatılarına yaklaşık 3000-3500 metrekarelik fotovoltaik sistem serilecek. Böylece kurulacak 500 KW’lık fotovoltaik sistem ile güneşten elde edilen elektrik enerjisi şebekeye bağlanarak Sümerparkın enerji ihtiyacının yüzde 85’i bu sayede karşılanabilecek.

Sümerpark’ın Güneşparkı’na dönüştürülmesi bölgede model olacak ve sektörün gelişimine öncülük edilecek. 9 ay içinde tamamlanması öngörülen proje Büyükşehir Belediyesi’nin enerji giderlerinde azaltacağı gibi lisans, lisansüstü akademik çalışmalara da akademik bilgi kaynağı olacak. Ayrıca Sümerpark'taki Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde Güneş Atölyesi de açılacak.
Kaynak: İHA