Siyez Buğdayından Kayın Mantarı Üretildi

Kastamonu Üniversitesi Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi (KÜMMER), siyez buğdayından kayın mantarı üretti.

KÜMMER Müdürü Doç. Dr. Sabri Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilde yetiştirilen sarımsak, pirinç ve siyez gibi tarımsal ürünlerin artıklarını değerlendirmek için proje hazırladıklarını söyledi.

Özellikle İhsangazi ve Devrekani ilçelerindeki siyez tarımının kendilerini heyecanlandırdığını ifade eden Ünal, şöyle konuştu:

"Şöyle ki siyez buğdayı, Hititlerden beri yetiştirilen ve genetiği değiştirilmemiş bir ürün. O yüzden 'bu ürünün artığı' demek, organik artıklardan üretilecek mantarın da 'organik olması' demek. Bu düşüncelerle çalışmalarımıza başladık. Çalışmalar kapsamında, hem siyezi hem çeltik sapını hem de siyezle çeltik sapını ortak kullanarak üç besin ortamı oluşturduk. Yüzde 100 çeltik, yüzde 100 siyez, yüzde 50 çeltikle yüzde 50 de siyez karışımından oluşan 3 besin ortamı. Bu ortamların kalitesini artırmak için alçı, kireç ve kepek kullandık. Bu besin ortamlarını 121 derecede yaklaşık bir saat sterilize ettik. Sterilize işleminin ardından, malzemeleri torbalara yerleştirdik ve 20 gün karanlık ortama bıraktık."

- "İlk verim siyezde gerçekleşti"

Yaklaşık 20 günlük sürede torbaların her gün değiştirildiğini, ısı ve nem dengesinin belli seviyede tutulduğunu anlatan Ünal, özel üretim tekniklerinin ardından yavru mantar taslaklarının oluştuğunu kaydetti.

"Üretim sürecinde oluşturduğumuz üç besin ortamının hangisinde gelişmenin daha önce olacağını merak ettik" diyen Ünal, şunları dile getirdi:

"20 günün sonunda, ilk ve en yüksek verimi siyez ortamından aldık. Normal standartlarda üretim için hazırlanan karışımdan yaş ağırlığa oranla yüzde 30 verim elde edilebiliyor yani besin ortamı 100 gramsa elde ettiğiniz mantarın ağırlığı 30 gram oluyor. Biz, yetiştirme koşulları elverişsiz olduğu için yaklaşık yüzde 10'luk verim elde edebildik. Kayın mantarı, yüksek antioksidan özelliğine sahip olduğu için hücre yapısını koruyarak yaşlanmayı geciktiriyor. İçerdiği B1, B6 ve B12 vitaminlerinden dolayı sindirim sistemi için de hayati öneme sahip.

Karbonhidrat değerinin düşüklüğü sebebiyle diyet mantarıdır. Aynı zamanda içerdiği levostatin maddesinden dolayı kolesterolü düşüren tek yenilebilir mantar türü. Bir diğer faydası da kabızlığı engelleyip bağırsak kanserini önlüyor. İçerdiği folik asitten dolayı hamile kadınlar için çok önemli. Çok az sodyum içermesinden dolayı böbrek iltihabı ve kalp rahatsızlığı olanlar için de tavsiye ediliyor."

Ünal, kayın mantarının 100 gramda 300 kalori barındırdığını, üretim çalışmalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA