Kenya’nın 2030 Kalkınma Vizyonuna Türkiye'den Önemli Destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) destekleriyle Kenya Elektrik Dağıtım Kurumu yönetici ve çalışanlarına Türkiye Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü 5. İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürlüğü’nde elektrik üretim ve iletim alanında kapsamlı bir kapasite inşası eğitimi verildi.
Kenya’nın sosyal ve iktisadi kalkınmasının stratejilerini ortaya koyan "Kenya 2030 Vizyonu" önceliklerinde Kenya’nın enerji sorununun çözümüne yönelik projeler önemli yer tutuyor. Kenya hükümeti, yabancı yardım kuruluşlarından bu konuda ciddi proje talebinde bulunuyor. Kalkınma yolunda Afrika ülkelerinin öncelikli ihtiyaçlarına önem veren TİKA, Kenya hükümetinin talebi üzerine ülkenin elektrik dağıtım şebekelerin kurulmasından sorumlu devlet kuruluşu Kenya Elektrik Dağıtım Kurumu (KETRACO) yönetici ve çalışanlarına Türkiye’de bir eğitim programı düzenledi.
Türkiye Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı Elektrik İletim A.Ş Genel Müdürlüğü 5. İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürlüğü’nde düzenlenen eğitim programında Kenyalı katılımcılara elektrik üretim ve iletim alanında kapsamlı kapasite inşası eğitimi verildi.
Kenya’da halihazırda yaklaşık toplam 7.33 milyar kilovat saat elektrik enerjisi üretiliyor. Üretilen elektriğin yüzde 41.9’u fosil kaynaklardan, yüzde 44.8’i hidroelektrik santrallerinden, yüzde 13.3’ü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanıyor. Ülkede jeneratör kullanımı oldukça yaygın olup, yaklaşık 1.7 milyon kilovat saat elektrik ise jeneratörlerden temin ediliyor. Son yıllarda sosyo-iktisadi kalkınma sebebiyle şehirleşmenin hızlandığı Kenya’da başta hastane, okul gibi kamu kuruluşlarının yanı sıra hane halkı da ciddi enerji sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Anılan kapasite inşası hedefli eğitim programı ile enerji alanında ciddi sıkıntılar yaşayan Kenya’ya Türkiye’nin bu alandaki bilgi birikimi, tecrübelerinin aktarılarak Kenya’nın sosyo-iktisadi kalkınmasına destek verilmesi hedefleniyor.