Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Recep Tayyip Erdoğan çözüm sürecinden önceki 30 yılda yapılan yanlış uygulamaların tersine doğru bir yöntemle meselenin çözümü için iradesini ortaya koydu. Savaştan beslenenler, gıdalarını gözyaşından, kandan alanlar barışı istemiyor" dedi.

Bakan Eker, beraberinde Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat ile Altınokta Körler Derneği Şubesi'ni ziyaret ederek, görme engellilerin sorunlarını dinledi.
Daha sonra Diyarbakır Ticaret Borsası'na (DTB) giden Eker, DTB Başkanı Ebubekir Bal ile görüştü.
Bakan Eker, burada yaptığı açıklamada, Diyarbakır'ın bazı sorunlar nedeniyle 1970'li yıllardan sonra sürekli gerilediğini ancak nüfus olarak büyüdüğünü söyledi.

"Diyarbakır o kadar büyüdü ki mülteci kampı gibi oldu ama o aynı mülteci kampı maalesef gelişmedi. Diyarbakır ile Türkiye'nin de başına bela olan bu köklü sorunu çözme konusunda, Recep Tayyip Erdoğan çözüm sürecinden önceki 30 yılda yapılan yanlış uygulamaların tersine doğru bir yöntemle meselenin çözümü için iradesini ortaya koydu" diyen Eker, bu sayede son 1,5 yılda başarılı bir çözüm sürecinin oluştuğunu belirtti.

Bu nedenle Başbakan Erdoğan'ın bir hedef haline geldiğini vurgulayan Eker, "Geçen sene ki Gezi olaylarında da o vardı. Onun hedef alınmasının nedeni siyasi iktidarı temsil etmesidir. Siyasi iktidar onun şahsında var. O siyasi iktidarı temsil ediyor. Savaştan beslenenler, gıdalarını gözyaşından, kandan alanlar barışı istemiyor" şeklinde konuştu.

Bakan Eker, Diyarbakır'ın 1930'lu yıllarda Türkiye'de borsa kurulan üçüncü veya dördüncü şehir olduğunu hatırlatarak, bölgenin güçlenmesi için bazı tedbirler aldıklarını ifade etti.

- "Yatırım için Diyarbakır'da barışın olması lazım"
Diyarbakır Ticaret Borsa'sının işlem hacminin 2002 yılında 436 milyondan 2,7 milyara çıktığını, bunun 6 kat artış anlamına geldiğine işaret eden Eker, Türkiye tarımını ise dünyada 7'nci sıraya yükselttiklerini belirtti.

Bakan Eker, bunların yürütülen projelerle olduğunu, Avrupa'da şu anda 62 milyar dolarlık tarım hasılasıyla Türkiye'nin birinci sırada yer aldığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Fransa, İtalya ve İspanya'yı geride bıraktık. Diyarbakır'ın 2002'de tarımsal ihracatı 2 milyon dolardı. Bu yıl 67 milyon dolar oldu. Bunları birtakım tedbirlerle aldık. Dışarıdan buraya yatırımcıların gelmesi ve yatırım yapmaları için Diyarbakır'da barışın olması lazım. Barış olmazsa kimse gelip buraya yatırım yapmaz. Barışın teminatı ne? Recep Tayyip Erdoğan. Herkesin bu dönemde onu paçasından tutup aşağıya indirmeye çalıştığı ortamda başbakana sahip çıkarsak, Diyarbakır elindeki imkanı iyi değerlendirir. Bu aynı zamanda Diyarbakır'da işsizliğin azalması da demektir."
Ziyaretin sonunda Bal, Bakan Eker'e Diyarbakır portresi ve şal hediye etti.
Kaynak: AA