Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Kars'ta Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Twitter'a tedbir amaçlı erişim engeli konulmasına ilişkin, "Başka ülkelerde Twitter'la alakalı uygulanan kararların bizim ülkemizde uygulanmış olmasını fazlalık olarak görmeyin" dedi.

Çeşitli gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Kars'a gelen Bakan Yıldız, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş'u makamında ziyaret ederek, yeni hizmete sokulan bina hakkında bilgi aldı. Burada yaptığı konuşmada, Twitter'a tedbir amaçlı erişim engeli konulmasına değinen Yıldız, yasaklara karşı olunduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Peki bu engelleme bir tezat oluşturuyor mu derseniz, hayır. Bu bir tezat oluşturmuyor. İsterseniz bunun bir analizini yapalım. Burada her türlü istismarlığa karşı olduğumuzu söylemiştik. Twitter uluslararası gücünü burada istismar ediyor. Burada bir hukuk kararı var ve hukuk kararının bir şekilde dikkate alınmaması Türkiye'de söz konusuydu. Bir şeyin örtbas edilmediğini şöyle tespit edebilirsiniz. Bugün ulusal kanallarımızda sabahtan bu yana bu DNS ayarlarının değiştirildiğinde Twitter'da nasıl işlem yapılacağını söyledi.

Mesele Twitter'ın hükmü şahsiyetiyle alakalıdır. Pratikteki uygulamalarıyla alakalı.''
Benzer bir olayın daha önce Youtube'da da yaşandığını hatırlatan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2007 yılında Atatürk'e hakaretten dolayı komşumuzdaki 18 yaşındaki bir gencin Atatürk'e hakaretten dolayı Youtube'da bulunan bir videosu vardı. Bunun kaldırılmasıyla alakalı karar alındı. Kim aldı bu kararı? Sayın Başbakan veya hükümet almadı bu kararı. Yargı aldı. Youtube sonunda bu videonun kaldırılmasıyla beraber iki yıllık bir aradan sonra açtı. Şimdi maksat orada Atatürk'e olan hakaretin engellenmesi midir, yoksa Youtube'un engellenmesi miydi? Oradaki engellenen Atatürk'e olan hakaretti. Şimdi burada herkesin bir ailesi ve kişisel hak ve özgürlükleri var. Hak etmediği birçok hakareti sanal alem üzerinden yapıyorsunuz. Yani bu suç işlenmemiş olmuyor. Bugün Ulaştırma Bakanımız açıkladı birçok ahlaki değerler, yalnızca onlar değil kişisel hak ve özgürlükleri sınırlandıran bir işlem yapılıyor.''
''Bu yalnızca Türkiye'nin meselesi değil, bu globalleşen sosyal medya ile o ülkenin ulusal hukuku arasındaki bir yetki savaşıdır'' diyen Yıldız, ''Bir yetki devrinin yapılmasının istenmesidir. Türkiye Cumhuriyeti hukuk sistemi bu yetki devrini yapmamıştır, yapması da gerekmiyor. Hukukun uygulanmasını istemiştir" ifadesini kullandı.
- "Meselenin farklı bir noktaya çekilmesi doğru değil"
Meselenin farklı bir noktaya çekilmesini şahsen doğru bulmadığını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:
''Bu manada özgürlükler ve güvenlikleri arasındaki sınırın ve toplumsal güvenliğin sınırının doğru konulması ve çizilmesi lazım geldiğini söylüyorum. Yani her zaman örnek veriyoruz, içki içebilirsiniz bu odada, içki içebilirsiniz bu masada, içkili olarak dolaşabilirsiniz burada ama içkili olarak direksiyonun başına geçip de siz araba kullanamazsınız. Hukuk böyle söylüyor. 'Ben özgürlüğümü yollarda hissetmek istiyorum' diyemezsiniz. Toplum özgürlüğüyle sınırlıdır toplumun hak ve özgürlükleri. Siz şimdi burada hakaret içeren bir cümle koyacaksınız ve bunun da hiçbir olmamışçasına davranılmasını isteyeceksiniz. Bunda bir tezat yok mu? Ben bu DNS ayarlarıyla beraber Twitter'daki dolaşımların azalmadığını gördüm."
- AK Parti'nin reklam filmi
Son zamanlarda televizyonlarda AK Parti'nin yaptığı reklamın da yasaklandığını anımsatan Bakan Yıldız, şöyle dedi:
"Normalde AK Partimizin bir reklamı vardı. Bayrak için etrafında birçok insanımızın bir araya geldiği, hiçbir ayrım gözetmeksizin o heyecan duyduğu, YSK bunu yasakladı. Buradaki amaçları orada birliktelikte olan bir yapının tek taraflı kullanılmasına karşı çıkıştı. AK Parti bunu saygıyla karşılıyor. Bu sonuçta bir hukuk kararı. Dolayısıyla başka ülkelerde Twitter ile alakalı uygulanan kararların bizim ülkemizde uygulanmış olmasını fazlalık olarak görmeyin.''
Yıldız, bir gazetecinin, akaryakıt fiyatlarıyla ilgili sorusunu üzerine de şunları kaydetti:
"EPDK'da geçen hafta taban fiyat uygulamasına ihtiyaç kalmaksızın dağıtıcı şirketlerin mutlaka bununla alakalı gerekleri yerine getireceklerine inandığımızı söylemiştik. Bununla alakalı taban fiyat uygulamasına dağıtıcı şirketleri bir miktar katıldılar. Ama EPDK bunu yeterli görmedi ve yarından itibaren geçerli olmak kaydıyla benzine 11 kuruş, motorinde 24 kuruş indirimle satılacağını açıkladı.

Bu mart ayında toplam motorinin şu veya bu gerekçeyle 35 kuruşluk bir indirime denk geliyor. EPDK'nın kanundan aldığı bu yetkiyi dikkat ederseniz her zaman bu yetkiye başvurmadı, bunu kullanmadı. Ama Avrupa'daki dağtıcı şirketlerle alakalı kar marjlarını dikkate aldığımızda Türkiye'deki kar marjlarıyla karşılaştırdı ve buna uygun bir karar aldı. O yüzden EPDK tarafından denetlenen özel sektör yapısının, serbestleşen yapının tabii ki karşılıklı vatandaşımızın, sanayicimizin, çiftçimizin çıkarını koruyacak şekilde gerçekleştiğini ve bundan sonra da gerçekleşeceğini hep beraber bilmemiz lazım.''
Bakan Yıldız, daha sonra AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezini ziyaret etti.
Kaynak: AA