Yabancı Eşinin Soyadını Kullanmak İstemeyen Kadın Dava Açtı

ABD vatandaşı bir erkekle evlenip uluslararası anlaşmalar çerçevesinde kızlık soyadını kullanmayı seçen Özsel Beleli Honig, Türkiye'de isminin sonuna eklenen eşinin soyadının iptali için dava açtı.

Beleli'nin, avukatı Rabiya Balkanlı aracılığıyla açtığı davanın dilekçesinde, 16 Haziran 2012'de Amerika'da ABD uyruklu bir kişiyle evlendiği, Massachuseetts'te yaşadığı belirtildi.
Dilekçede, Beleli'nin mutat meskeninin ABD olduğu, Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkındaki Yasa ile ABD kanunlarına göre sadece kendi kızlık soyadı kullanma hakkı bulunması nedeniyle kızlık soyadını kullanmayı istediği kaydedildi.
Beleli'nin Türkiye dışında sadece kendi soyadını kullanmasına rağmen, Türkiye nüfus kütüğüne kızlık soyadının yanına eşinin soyadının da eklendiğinden, Türkiye'de nüfus kimliğine soyadının "Beleli Honig" olarak geçtiği ifade edilen dilekçede, Beleli'nin bu nedenle kendi rızası dışında eşinin soyadını da kullanmak zorunda bırakıldığı ileri sürüldü.
Dilekçede, Beleli'nin soyadının düzeltilmesi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve TBMM'ye başvurduğu, ancak sonuç alamayarak dava açtığı kaydedildi.
Türkiye'nin imzaladığı uluslararası anlaşmalara vurgu yapılarak, Beleli'nin ABD kanunlarına göre kendi kızlık soyadını kullanmayı seçtiği ifade edilen dilekçede, Türkiye'de de kendi kızlık soyadını kullanmak istediği belirtildi.
Davanın görülmesine önümüzdeki günlerde Ankara 7. Aile Mahkemesinde başlanacak.
Kaynak: AA