'Kar'Sız Toprakların İlk Kardelenleri Açtı

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Teknokenti bünyesinde kurulan HÜ Tohum Araştırmaları Merkez Laboratuvarı'nda, kuraklık koşullarına dayanıklı olarak üretilen kardelenler, baharın gelmesiyle çiçek açtı.

Geleneksel ıslah yöntemlerini modernize ederek üretilen soğanlı bitkilerden kardelen ve dağ siklamenleri havaların ısınması ile birlikte çiçek açtı.
Hacettepe Üniversitesi Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tuncay Delibaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hacettepe Üniversitesi Tohum Araştırmaları Merkez Laboratuvarı"nda 100'ün üzerinde sebze ve soğanlı bitki çeşidi üzerinde araştırmalar yapıldığını bildirdi.
Özellikle kuraklık stresine dayanıklı formları genleri ile oynamadan, orijinal hallerini geliştirerek üretme çalışmalarını deneysel olarak sürdürdüklerini dile getiren Delibaşı, "Anadolu'nun geleneksel üretim tarzını geleceğe modern yöntemler ile taşımak için çalışmaktayız" dedi.

-"İsrail'e tohum satacağız"
Delibaşı, 2012 yılında kurulan Tohum Araştırmaları Merkez Laboratuvarı bünyesinde yalnızca Türkiye'de bulunan ters lale gibi bitkilerin yanı sıra Tortum süseni, açı çiğdem, göl soğanı, Artvin zambağı gibi başka türler üzerinde de araştırma çalışmalarının devam ettiğini ve bunların da birkaç hafta içerisinde çiçek açmasını beklediklerini ifade etti.

Ankaralı'ların yakında çocukları ile birlikte bu çiçekleri doğal halleri ile görme ve fotoğraflarını çekme imkanına sahip olacaklarını belirten Delibaşı, sadece yurt içinden değil yurt dışından da ziyaretçiler beklediklerini kaydetti.

Bu bitkilerin korunmasının önemine dikkat çekmek istediklerini belirten Delibaşı, başarının uzun yıllardır devam eden birikimlerin sonucu olduğunu, bu süreç içerisinde çeşitli zorluk hatta engellemelerle karşılaştıklarını, ancak hiçbir zaman yılmadıklarını ifade ederek şimdilik yalnızca araştırma ve geliştirme aşamasında olan çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Delibaşı, şöyle konuştu:
"İlgili kanun ve yönetmeliklerin gerektirdiği koşulların sağlanmasının ardından gerekli izinleri alarak üretime geçmeyi planlıyoruz. Soğanlı bitkilerimiz, doğadan toplanıp ham halleri ile ihraç ediliyor, bu soğanlar daha sonra Hollanda gibi ülkelerde AR-GE çalışmaları ile geliştirilip paketleniyor ve başka ülkelere çok büyük karlar eklenerek satılıyor, biz AR-GE'si yapılmış, ıslah edilmiş tohumların İsrail'e, soğanlı bitkilerin ise Hollanda'ya ihracatını yapabilen bir Türkiye için çalışıyoruz" dedi.

Kaynak: AA